Νέα ανακοίνωση απάντηση προς τον Παναγιώτη Νίκα από τους 27 για την κατολίσθηση στην Μαντίνεια

Επανέρχονται με νεότερη ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Χρήστου Χρυσού προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα οι 27 κάτοικοι και ο επιχειρηματίας που επέδωσαν στην Περιφέρεια την εξώδικη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής, στη Μικρή Μαντίνεια.

Η εν λόγω ανακοίνωση-απάντηση έρχεται μετά την αποστολή εγγράφου του περιφερειάρχη Παν. Νίκα στην Εισαγγελία και την Πολεοδομία, με το οποίο ζητεί να διερευνηθεί αν υπάρχουν ζητήματα καταπατήσεων με τον αιγιαλό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναλυτικά η απάντηση των κατοίκων και του επιχειρηματία αναφέρει: “Χωρίς την ελαχίστη έκπληξη ή απορία, θα λέγαμε ήταν αναμενόμενο, δεχθήκαμε την σε απειλητικό ύφος από τον κ. περιφερειάρχη Πελοποννήσου αντιμετώπιση του σοβαροτάτου θέματος αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτογραμμής κατάντη των ιδιοκτησιών μας με την με αριθμό πρωτ. 38008/17-02-2021 έγγραφη επιστολή του προς τον Δήμο Καλαμάτας, όπου για ακόμη μια φορά απαντά, αντί υπεύθυνα, με απειλές. Αγνοεί τον κίνδυνο για καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών ή για απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως συνέβη επί θητείας του στη δημαρχία της Καλαμάτας στο γνωστό «ατύχημα» του σαϊτοπόλεμου, όπου ο ίδιος έσπευσε να «αποδράσει» τεχνηέντως, για να περισώσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Άραγε σε τυχόν πρόκληση νέου ατυχήματος, που θα επιφέρει βλάβη περιουσιακή ή απώλεια ζωής, ο κ. περιφερειάρχης θα επιλέξει πάλι την ίδια τακτική; Νιώθουμε, λοιπόν, την ανάγκη να απαντήσουμε στα ερωτήματά του, τα οποία δηλώνει ότι του είναι άγνωστα(!), αν και σύμφωνα με το βιογραφικό του, στην πόλη της Καλαμάτας διαμένει πάνω από 40 χρόνια και είναι δημότης από το 1978, έχει διατελέσει επί 12 χρόνια στέλεχος της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, συγκεκριμένα για 7 χρόνια αναπληρωτής νομάρχη και πρόεδρος Νομαρχιακών Επιτροπών (Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Υποδομών) και για 5 χρόνια πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, και από τον Ιανουάριο του 2007 και επί τρεις συνεχόμενες θητείες δήμαρχος Καλαμάτας.
1. Ουδέν ζήτημα καταπάτησης του αιγιαλού υπάρχει εκ μέρους μας. Τούτο θα βεβαιώσει ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για ζητήματα προστασίας των αιγιαλών, εφόσον του ζητηθεί.
2. Τα γεωτεμάχιά μας στην υπό εξέταση περιοχή καλύπτονται με τίτλους και όλα τα κτίσματα υφίστανται νόμιμα από πολεοδομικής απόψεως, καθόσον, είτε έχουν ανεγερθεί προς του 1955, είτε εκδόθηκαν με νόμιμη οικοδομική άδεια, είτε νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια πολεοδομικά, είτε έχουν ενταχθεί στο καθεστώς τακτοποιήσεων των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017. Ακόμα και σήμερα ο νόμος περί τακτοποίησης πολεοδομικών αυθαιρεσιών είναι ενεργός. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα κατεδαφίσεων ή άλλων κυρώσεων, για να μην κόπτεσθε περί τούτου. Για να μην επαναλάβουμε ότι μιλάμε για ιδιοκτησίες ηλεκτροδοτούμενες, συνδεδεμένες από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, που καταβάλλουν δημοτικά τέλη, φόρους στο ελληνικό Δημόσιο και ανήκουν σε ανθρώπους-πολίτες, που έχουν εκ γενετής συνάψει άτυπα κοινωνικό συμβόλαιο με το κράτος, σύμφωνο με τις αρχές της εμπιστοσύνης, της χρηστής διοίκησης και του σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων, έννοιες που προφανώς αγνοούνται σήμερα από τους έχοντες και ασκούντες πολιτική εξουσία.

Βέβαια την ίδια ευαισθησία για έλεγχο περί της ύπαρξης καταπατήσεων του αιγιαλού ή πολεοδομικών αυθαιρεσιών δεν γνωρίζουμε αν ο νυν κ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τέως δήμαρχος Καλαμάτας επέδειξε στις υφιστάμενες, νόμιμα καθ’ ημάς, ιδιοκτησίες στο τμήμα μετά το “Τουριστικό” προς Αβία, μήτε τον απασχόλησε στο παρελθόν, όταν ως δήμαρχος Καλαμάτας στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2018 απευθυνόταν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία (στον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον τότε υπουργό και τον γενικό γραμματέα Υποδομών), διακηρύσσοντας τη σοβαρότητα και το επικίνδυνο του προβλήματος και επιζητώντας άμεσα λύση του. Άραγε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα;
3. Σαφώς και όλοι γνωρίζουν ότι έχει διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών προς τη θάλασσα διαμέσου κλιμάκων, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής επί του δρόμου και επί των υπαρχόντων ρεμάτων, και ότι γίνεται χρήση αυτών από τους λουόμενους. Αντιλαμβανόμενοι πια την απειλητική στάση και την παντελή έλλειψη διάθεσης επίλυσης του προβλήματος, που αναδείξαμε, μόνη μας διέξοδος είναι η δικαιοσύνη, στην οποία ακράδαντα πιστεύουμε. Άραγε, ο κ. περιφερειάρχης μετά τον έλεγχο των ιδιοκτησιών μας θα προβεί σε αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *