Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Σαφές μήνυμα σε Τουρκία και προτάσεις για ενεργειακή κρίση (vid)

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει την προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους «αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή αυτόν της προκλητικότητας» και όπως τόνισε η Άγκυρα «γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα».

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συζήτηση για την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις της ελληνικής  πλευράς για να σταματήσει το ράλι των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι η χώρα προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι  «η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου».

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει σαφής αναφορά πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλιοποιεί το προσφυγικό. Παράλληλα στο κείμενο συμπερασμάτων «εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Επίσης σημείωσε ότι τη Σύνοδο απασχόλησε σε μικρότερο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της Πολωνίας.

Ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα προτείνει αύξηση αποθήκευσης φυσικού αερίου – Φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από Αίγυπτο

Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός  ανέφερε ότι έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

Πανευρωπαϊκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε:

«Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν πρότεινε κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τις υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ, αναφέρθηκε στην αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα λέγοντας ότι ήδη δρομολογείται η εκχώρηση αυτού του έργου.

Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ γιατί είναι σε σεισμογενή περιοχή

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση ότι τάχθηκε υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από άλλες χώρες της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η πυρηνική ενέργεια έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως το ότι παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συντάσσομαι γιατί η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ενέργειας».

Ενεργειακή διάσταση των γεωπολιτικών εξελίξεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ενεργειακή τους διάσταση.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο  αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ρητή αναφορά στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο (φράχτης) να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε  επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Ισχύει η απειλή των κυρώσεων

Ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος σημείωσε ότι «Και η Ελλάδα και η Κύπρος, εγώ και ο κ. Αναστασιάδης ενημερώσαμε το συμβούλιο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τι γείνεται στη γειτονιά μας αποκτά σημαντική ενεργειακή διάσταση ενεργειακή για την ΕΕ. Τώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση αυτή η συζήτηση γίνεται επίκαιρη.

»Τα συμπεράσματα των προηγούμενων συμβουλίων για την Τουρκία (σ.σ. σχετικά με την απειλή επιβολής κυρώσεων) ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Ή της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο ή της προκλητικότητας. Θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό θα επικαλούμαστε.

Έκκληση για την τρίτη δόση του εμβολίου

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι σαφές ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με τον ιό και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό».

«Έχουμε στη διάθεση μας το απόλυτο όπλο για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορονοϊό, το εμβόλιο» τόνισε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη δυσπιστούν σχετικά με το εμβόλιο. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια πειθούς των συμπολιτών μας. Εάν χρειαστεί να το πούμε 1.000 φορές. Έχουμε μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Όμως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, έχουμε λάβει μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων. Έχουμε έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους παρακολούθησης της πανδημίας. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στον εμβολιασμό. Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά και σε όλους όσοι έχει προταθεί να σπεύσουν να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο.».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *