Μητσοτάκης: Έρευνες για φυσικό αέριο σε 6 περιοχές – Τέλος του 2023 τα αποτελέσματα

Η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα έως το 2023 για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανών υπάρχουν κάτι που κάνει την κυβέρνηση «αισιόδοξη».

«Εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο» είπε σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους του κλάδου ενέργειας και υδρογονανθράκων.

Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα

Στο νέο ενεργειακό και διπλωματικό τοπίο όμως που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς οι σχέσεις Ρωσίας- Δύσης δε φαίνεται πιθανό να εξομαλυνθούν για καιρό ακόμη και το αμερικανικό LNG είναι ακριβό, η προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι προφανώς δελεαστική.

Ιδίως από τη στιγμή που σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από τις αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν εντοπιστεί 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοιΤο ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες για εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Εκτιμάται ότι εάν το 1/4 των γεωτρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι επιτυχημένο, μπορεί να αποδώσει δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε δηλαδή, εφόσον βέβαια οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, να καταστεί εκτός από ενεργειακός κόμβος και παραγωγός- προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Το μεγαλύτερο δυνητικό κοίτασμα εντοπίζεται στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη δομή Τάλως, η οποία εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με το κοίτασμα Ζορ, που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015, και άρα αξιοποιήσιμη. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται επίσης στην ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακού Κόλπο και στο Ιόνιο (ΕΛΠΕ). Διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης του 1 BCM υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας (Energean). Στόχους φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος έχει αναδείξει και η σεισμική έρευνα στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης».

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ.

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα
XARTIS-6
perioxi-2
perioxi-3
perioxi-4
perioxi-5
perioxi-6

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *