Με ελλείμματα και απώλειες χρηματοδοτήσεων η διαχείριση της ΚΕΑΔΗΜ από την τέως δημοτική αρχή

Έλλειμμα 93.818 ευρώ διαπίστωσε ο διαχειριστικός έλεγχος που έγινε από ορκωτό λογιστή στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Μεσσήνης ΚΕΑΔΗΜ. Το έλλειμμα αφορά την περίοδο από το 2015 μέχρι και το 2018.

Επιπλέον καταγράφεται απώλεια 205.000 ευρώ, που είναι η χρηματοδότηση της ΚΕΑΔΗΜ για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η οποία όμως κόπηκε γιατί η κοινωφελής επιχείρηση δεν τηρούσε τις τυπικές διοικητικές, λογιστικές διαδικασίες που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ να σταλεί το πόρισμα του ορκωτού λογιστή στις αρμόδιες αρχές και εάν και εφόσον κριθούν υπεύθυνα συγκεκριμένα πρόσωπα για το έλλειμμα, τότε να τους καταλογιστεί το ποσό που λείπει…

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ να σταλεί το πόρισμα του ορκωτού λογιστή στις αρμόδιες αρχές και εάν και εφόσον κριθούν υπεύθυνα συγκεκριμένα πρόσωπα για το έλλειμμα, τότε να τους καταλογιστεί το ποσό που λείπει…

“Το μόνο που έχω να σας πω είναι ο Θεός μαζί σας”, ανέφερε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, στον πρώην δήμαρχο και σήμερα ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Τσώνη, υπογραμμίζοντας επίσης ότι έχει το 100% της πολιτικής ευθύνης για το “ξεχαρβάλιασμα”, όπως το χαρακτήρισε, της ΚΕΑΔΗΜ. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσώνης ουσιαστικά αμφισβήτησε το πόρισμα και υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο της δημοτικής αρχής προκειμένου να τον στείλει για  ακόμη μια φορά στη δικαιοσύνη και να ξεμπερδέψει μαζί του, αν και,  σύμφωνα πάντα με τον πρώην δήμαρχο, προσπάθησε και άλλες φορές στο παρελθόν να κάνει το ίδιο αλλά η δικαιοσύνη τον έκρινε παμψηφοί αθώο. 

Ο Γιώργος Τσώνης ζήτησε να γίνει έλεγχος στην ΚΕΑΔΗΜ από την ίδρυσή της, από το 2011, προκειμένου να φανεί ότι η κοινωφελής επιχείρηση λειτουργούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο και τα διάφορα θέματα δεν υπήρξαν μόνο την περίοδο της δημαρχοντίας του. Κυρίως όμως ο Γιώργος Τσώνης ζήτησε το πόρισμα του ορκωτού λογιστή να πάει άμεσα στον εισαγγελέα. “Θέλω εισαγγελέα τώρα. Όχι αύριο, χθες!” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό θα πάει ο ίδιος στην εισαγγελία και θα κάνει μήνυση. 

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του δημάρχου “ο Θεός μαζί σας”, ο Γιώργος Τσώνης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Φύκιρης, δεν του τον έδωσε, με αποτέλεσμα ο πρώην δήμαρχος να αντιδράσει εκσφενδονίζοντας στο πάτωμα το μικρόφωνο και αποκαλώντας τον πρόεδρο φασίστα γιατί δεν τον αφήνει να μιλήσει. Μετά αποχώρησε ανακοινώνοντας ότι στο εξής απλά θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις και τις παρεμβάσεις του θα τις κάνει μέσω του Τύπου. 

Η παρουσίαση του πορίσματος έγινε από τον ορκωτό λογιστή Στέφανο Κιουλάφα, ο οποίος τόνισε ότι πέρα από το έλλειμμα και την απώλεια της χρηματοδότησης για το Βοήθεια στο Σπίτι, οι πληρωμές που έκανε η κοινωφελής επιχείρηση ήταν παράτυπες γιατί δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες αποφάσεις και τα παραστατικά. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, συμφώνησε με την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη διαβίβαση του πορίσματος στις αρμόδιες αρχές και τον καταλογισμό του ποσού στους υπευθύνους αν προκύψει ποιοι είναι αυτοί. Πάντως τόνισε ότι η ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί στην ΚΕΑΔΗΜ δεν είναι μόνο των πρώην προέδρων της επιχείρησης αλλά και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί αυτό ορίζει τα μέλη και πρέπει να παρακολουθεί και ελέγχει. 

Να πέσει φως στην υπόθεση και να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος. 

Ο δήμαρχος, Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι η περίπτωση της ΚΕΑΔΗΜ δείχνει με πόσο τραγικό τρόπο έκανε διοίκηση ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Παρατήρησε ότι η περίπτωση αυτή δεν μπορεί ή δεν δικαιολογείται να οφείλεται σε άγνοια του πρώην δημάρχου. Αντίθετα μίλησε για συγκάλυψη του πρώην δημάρχου με σκοπό να μην γίνει γνωστό στον κόσμο ότι στην ΚΕΑΔΗΜ υπήρχαν θέματα κακοδιαχείρισης και ελλειμμάτων. Επίσης ο δήμαρχος Μεσσήνης χαρακτήρισε οξύμωρο το αίτημα του Γιώργου Τσώνη να σταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα, ενώ για το αίτημα να γίνει έλεγχος από το 2011 ο Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι η ΚΕΑΔΗΜ από την ίδρυσή της μέχρι την παραλαβή από τη δημοτική αρχή του Γιώργου Τσώνη, το 2015 λειτουργούσε σωστά, χωρίς έλλειμμα και με μια οφειλή 35.000 ευρώ που ήταν σε ρύθμιση και εξυπηρετούνταν. Τέλος ο δήμαρχος είπε ότι έχει καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια και η ΚΕΑΔΗΜ ξαναμπαίνει σε σωστό δρόμο, δείχνοντας ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να κρατήσει την επιχείρηση γιατί αποτελεί εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει το Δήμο. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *