Μετά τα Χριστούγεννα το επίδομα των 250€ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά πληρώνεται τελικά ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς» σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πολυαναμενόμενη πληρωμή δεν θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα αλλά από την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.

Το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους ταυτόχρονα από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, ενώ συνεχίζονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο προυπολογισμός των ευάλωτων νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. 

Συνεπώς οι συνταξιούχοι θα λάβουν αυτή την εβδομάδα και πριν τα Χριστούγεννα τις συντάξεις Ιανουαρίου (από την Δευτέρα 20/12 έως την Πέμπτη 23/12), ενώ το έκτακτα βοήθημα των 250 ευρώ θα το λάβουν την επόμενη εβδομάδα.  

Το έκτακτο επίδομα αφορά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. 

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200€ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.  

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *