Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η καλλιέργεια των μανιταριών στη Μεσσηνία και συνολικότερα στην Πελοπόννησο, αφού οι συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους. Αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, ο παραγωγός Λάμπρος Καραγγέλης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το τελευταίο διάστημα κλείνουν πολλές μονάδες μικρής παραγωγής παντού. Ο βασικός λόγος που οδηγούνται οι επιχειρήσεις στην αναστολή της λειτουργίας τους είναι τα ιδιαίτερα υψηλά κόστη καλλιέργειας».
Και συνεχίζει: «Το ρεύμα, πλέον, είναι πανάκριβο, όπως και τα σιτηρά που χρησιμοποιούμε για τα μανιτάρια μας. Μία σημαντική, επίσης, αιτία είναι η εισαγωγή μανιταριών από την Κίνα».
Σε ό,τι αφορά τα κινέζικα μανιτάρια και τα μανιτάρια που παράγουν στην Μεσσηνία, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι διαφορές είναι τεράστιες. «Ποιοτικά είναι πολύ υποδεέστερα από όσα παράγουμε εμείς. Σκεφτείτε ότι ένα μανιτάρι ταξιδεύει από την Κίνα για να έρθει εδώ, με αποτέλεσμα να αλλάζει συνέχεια ψυγεία.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσα χέρια θα αλλάξει και σε τι συνθήκες θα συντηρείται μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Να θυμίσω ότι η Κίνα δεν έχει τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην Ευρώπη για τα φυτοφάρμακα. Όλα αυτά, φυσικά, δημιουργούν προβλήματα στους μικρούς καλλιεργητές, που συρρικνώνουν τη δράση τους, ενώ γιγαντώνουν οι μεγάλοι “παίκτες” του χώρου», τονίζει ο κ. Καραγγέλης.
Σχετικά με την προοπτική της αγοράς, ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχουν, πλέον, και μικροί παραγωγοί που δουλεύουν φασόν και για μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά αυτό δεν είναι καλό, αφού οδηγεί τις τιμές σε πτώση. Το περιθώριο κέρδους είναι μικρό, σε σχέση με τις ώρες που χρειάζεται να δουλεύει ένας παραγωγός μανιταριών. Η καλλιέργεια μανιταριού δεν σου αφήνει περιθώρια απουσίας και ξεκούρασης».
Ένας πρόσθετος παράγοντας για την αύξηση του κόστους καλλιέργειας είναι το κλίμα της περιοχής, όπως τονίζει ο κ. Καραγγέλης. «Στη Μεσσηνία, το κλίμα είναι θερμό και αυτό αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες για πότισμα, αφού το μανιτάρι απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τιμή του μανιταριού είναι αμετάβλητη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ενώ η τιμή του παραγωγού στον χονδρέμπορα είναι 1,70 έως 1,80 ευρώ/κιλό, στον καταναλωτή φτάνει στα 6 ευρώ/κιλό τουλάχιστον. Φυσικά, υπάρχουν άλλα μανιτάρια, όπως το Σιτάκε, που το κόστος καλλιέργειας είναι κοντά στα 10 ευρώ/κιλό, αλλά κερδίζει συνέχεια χώρο στην αγορά».
Κλείνοντας, ο κ. Καραγγέλης τονίζει ότι οι ώρες που χρειάζονται καθημερινά για την καλλιέργεια του μανιταριού είναι από 12 έως 14, ενώ οι εργάτες που απασχολούνται έχουν λάβει εκπαίδευση πάνω από έναν χρόνο.
Πηγή: ypaithros.gr
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments