Μεσσηνία – Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν στα πυρόπληκτα ελαιόδεντρα

Τα ελαιόδεντρα έχουν την ικανότητα αναβλάστησης και ανανέωσης ή και αναγέννησης από τους βλαστούς, τους βραχίονες, τον κορμό και το ριζικό σύστημα.

Η πυρκαγιά του Αυγούστου στους Δήμους Πύλου – Νέστορος και του Δήμου Οιχαλίας, στην ελαιοπαραγωγική Μεσσηνία άφησε πίσω της, ανάμεσα σε άλλα και πυρόπληκτα ελαιόδεντρα, που οι παραγωγοί προσπαθούν να επαναφέρουν, παρά την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζουν.

Για τον λόγο αυτό η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας δίνει οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για τα άμεσα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν.

Συγκεκριμένα, παρά την εικόνα καταστροφής που μπορεί να παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα είναι σημαντικό να μη γίνει καμία επέμβαση στα καμένα ελαιόδεντρα και να περιμένουν την ένδειξη αναβλάστησης ή όχι των ελαιοδέντρων, η οποία μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί από την άνοιξη έως και το καλοκαίρι.

Επισημαίνεται ότι η ελιά έχει υψηλή ικανότητα αναβλάστησης και ανανέωσης ή και αναγέννησης από τους βλαστούς, τους βραχίονες, τον κορμό και το ριζικό σύστημα. Ελαφριά και συχνή άρδευση βοηθά στην ταχύτερη αναβλάστηση.

Για τον ίδιο λόγο προτείνεται από την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, στους παραγωγούς να μην απομακρύνουν τα σπασμένα κλαδιά από το έδαφος, να μην ψεκάζουν τα ζιζάνια και να αποφύγουν την βόσκηση στη νέα βλάστηση.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη φυτοκάλυψης με πολυετή φυτά και θάμνους αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες.

Στόχος πρέπει να είναι η συγκράτηση του γόνιμου στρώματος επιφανειακού εδάφους. Επίσης προτείνεται η φυτοπροστασία από φυλλοφάγα έντομα των ελαιοδέντρων που αναβλαστάνουν. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα προέχει η προστασία του εδάφους. Το πρώιμο φθινοπωρινό όργωμα και η εκρίζωση των ελιών θα προκαλέσουν έντονη διάβρωση των εδαφών με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτών θα είναι η ολοκλήρωση της καταστροφής των πυρκαγιών, ενώ ταυτόχρονα θα μεγεθύνει και τις ζημιές από τις πλημμύρες στις περιοχές αυτές.

Το ριζικό σύστημα των δέντρων θα βοηθήσει στην αποφυγή διαβρώσεων και τη συγκράτηση του επιφανειακού εδάφους, που είναι πολύτιμο για τις ελιές και τις καλλιέργειες γενικότερα. Η κόμη των δέντρων, αυτών που δεν έχουν καεί ολοσχερώς, θα βοηθήσει στον μετριασμό των αρνητικών επιδράσεων της βροχής στις καμένες εκτάσεις.

Τονίζεται ακόμη ότι τα δέντρα και ιδιαίτερα η ελιά μπορούν εύκολα να ανανεωθούν ή αναγεννηθούν μέσα σε λίγα χρόνια, το έδαφος όμως που αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο, αν χαθεί, δύσκολα θα δημιουργηθεί ξανά. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καμένων ελαιοδέντρων θα αναβλαστήσει είτε από το υπέργειο μέρος (βλαστούς, βραχίονες, κορμό) είτε από το υπόγειο μέρος του, τις ρίζες. Το 2007, για παράδειγμα, στην Ηλεία, το 90% των ελαιοδέντρων αναβλάστησε και μόνο το 10% περίπου κάηκε ολοσχερώς και εκριζώθηκαν τα καμένα δένδρα. Ο βαθμός της ζημιάς δε θα είναι ίδιος σε όλα τα καμένα ελαιόδεντρα, γιατί η ζημιά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.  

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *