Μήνυμα των ΗΠΑ προς Ελλάδα να μην παράσχει βοήθεια στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Η ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον κλιμακώνεται και αυτή την φορά  με αφορμή το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο έλαβε άδεια από τις βρετανικές Αρχές να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ έπειτα από εβδομάδες που παρέμενε στα χωρικά ύδατα της χώρας, κάτι που ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκδώσει “ένταλμα σύλληψης”.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ με κατεύθυνση την Ελλάδα και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τις ΗΠΑ να απευθύνουν μήνυμα τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου σχετικά με την παροχή βοήθειας στο ιρανικό τάνκερ. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε την “ισχυρή θέση” των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία τονίζει πως η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο Fox News είπε πως «είναι πολύ λυπηρό», αναφερόμενος στην απόφαση των Αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Ο Μ. Πομπέο δήλωσε πως «Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας ότι ευελπιστεί πως το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *