Μήνυμα πολιτικών αρχηγών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκανε αναφορά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media, τονίζοντας την ανάγκη «να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας».

Συγκεκριμένα ανέφερε στην ανάρτησή του: «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας. #WorldEnvironmentDay»

Αλέξης Τσίπρας: Η Πράσινη Επανάσταση είναι χρέος μας

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ως «υπαρξιακή» μάχη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε ανάρτηση που έκανε στο  Facebook με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μία «Πράσινη Επανάσταση». Αναλυτικά η ανάρτησή του Αλέξη Τσίπρα:

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι για μας μόνο η αφορμή. Πριν από δύο μέρες, παρουσιάσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για μία Πράσινη Επανάσταση. Περιλαμβάνει έννοιες όπως η Ενεργειακή Δημοκρατία, ο Πράσινος Τουρισμός και η Κοινωνία της ανακύκλωσης, οι οποίες για κάποιους φαντάζουν ακόμη μακρινές, όμως είναι το αύριο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των νέων που μας λένε: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα.

Πράσινη Επανάσταση σημαίνει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, ανάπτυξη όμως για όλους, όχι για λίγους εκλεκτούς. Στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Δημοκρατία περνά μέσα από το περιβάλλον.

Η Πράσινη Επανάσταση είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Όχι μόνο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ όμως έχουν δικαίωμα να ζήσουν και να αναπνεύσουν σε έναν πλανήτη βιώσιμο».

Φώφη Γεννηματά: Η μάχη σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις

Η μάχη για το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές, υπογραμμίζει σε ανάρτησή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου.

Ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το κλείσιμο μιας εβδομάδας δράσεων του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένες στο περιβάλλον, στην ενεργειακή δημοκρατία, στην αειφορία.

Όμως με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική εμπειρία. Μια ιστορία που συνδέεται με έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο πρασίνου στην Αττική, το Πεδίο του Άρεως.

Όταν εκλέχθηκα Υπερνομάρχης Αττικής το 2002, το Πεδίο του Άρεως ήταν σε απελπιστική κατάσταση, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες. Παραμελημένο, ουσιαστικά «κλειστό» στους κατοίκους και επισκέπτες. Έβαλα στόχο της θητείας μου την ανάπλαση του αφού εξασφαλίσαμε σημαντικούς κοινοτικούς πόρους. Τα εμπόδια πολλά, η γραφειοκρατία πάντα παρούσα, όμως τα καταφέραμε. Το πάρκο διασώθηκε από την παρακμή και επιβίωσε, παρά την πλημμελή συντήρηση που έζησε ξανά, τα χρόνια της κρίσης.

Είχαμε πετύχει κάτι σπουδαίο: μέσα σε λίγους μόνο μήνες, εξασφαλίσαμε στους Αθηναίους και στους επισκέπτες έναν ασφαλή δημόσιο χώρο, ένα ιστορικό άλσος στο κέντρο της πόλης, με την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Τα γράφω σήμερα όλα αυτά, γιατί η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου. Βρεθήκαμε «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στα σπίτια μας με μοναδική διέξοδο για μας και τα παιδιά μας τα πάρκα και τις πλατείες: τόποι συνάντησης, διαλόγου, αναψυχής.

Η μάχη για το περιβάλλον, η προσπάθεια αλλαγής υποδείγματος, σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές. Για την Αθήνα που με τα χρόνια εγκατέλειψε κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου και κλείστηκε από την θάλασσα και την φύση, αυτή η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Θέλω να πιστεύω ότι με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά κυρίως, με την εμπειρία της πανδημίας, θα κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί. Να χτίσουμε μαζί μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, πάνω και πέρα από κόμματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τους κινδύνους που αυτή φέρνει για τις ζωές μας. Από μας εξαρτάται και στο Κίνημα Αλλαγής δεν μένουμε στα λόγια. Είμαστε ενεργοί με πρωτοβουλίες και έργα.»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *