Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στα νοικοκυριά – Αναλυτικά τα βήματα

Τη γνώριμη και δοκιμασμένη οδό της υποβολής αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να καταβάλλει τις αναδρομικές επιδοτήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς και την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, θα ενεργοποιηθεί πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα γνωστοποιούν μόνο τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού αλλά και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για το ακίνητο που συνιστά την κύρια κατοικία τους. Όλες οι διασταυρώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Πώς θα υπολογίζεται το ποσό και πότε θα καταβληθεί

Η πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία για τις καταναλώσεις ρεύματος που έχει καταγράψει ο ΔΕΔΔΗΕ (σ.σ οι μετρήσεις για τον Μάιο θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο) για το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία, για το ύψος της επιβάρυνσης που έχει επωμιστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί είτε από το κράτος είτε από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την αφαίρεση των ενισχύσεων από τις επιβαρύνσεις θα προκύπτει ένα ποσό. Το 60% αυτής της διαφοράς, θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

ΔΕΗ

Το πιθανότερο είναι ότι οι επιδοτήσεις –οι οποίες θα έχουν οροφή τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός- θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα δίδεται ανά αριθμό ρολογιού ηλεκτρικής ενέργειας και όχι ανά ιδιοκτήτη. Και αυτό γιατί θα πρέπει να ταυτίζεται ότι το ακίνητο συνιστά την κύρια κατοικία και ότι το συγκεκριμένο ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί στο όνομα παραπάνω του ενός ιδιοκτήτη. Το πιθανότερο είναι ότι η αίτηση θα γίνεται στο όνομα του καταναλωτή που έχει στο όνομά του την παροχή ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *