Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις της επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με τις οποίες κορυφώνεται σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ο φετινός εορτασμός της 194ης επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου -παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Χθες ο Π. Νίκας -από κοινού με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και τον πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο- συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις υπό υλοποίηση νέες επενδύσεις στην περιοχή της Costa Navarino. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου το μεσημέρι θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, αύριο στις 9.30 το πρωί θα γίνει η έπαρση και μεταφορά των σημαιών της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πομπή από το Δημαρχείο στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Αρχών της Μεσσηνίας.

Στις 10.15, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, θα παραταχθούν τα στρατιωτικά αγήματα και οι Φιλαρμονικές και στις 10.30 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνου και συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα αναγνωστεί το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Στις 11 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας. Στη συνέχεια, θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με θέμα “Το μήνυμα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) και οι αξίες της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης”.

Στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των πεσόντων και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Πολεμικού Ναυτικού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα μεταβούν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελονήσι, Φανάρι και Σφακτηρία, όπου βρίσκονται τα μνημεία των Βρετανών, Γάλλων και Ρώσων πεσόντων αντίστοιχα.

Στις 12 το μεσημέρι οι Φιλαρμονικές Πύλου – Νέστορος, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων θα παιανίσουν εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της Πύλου. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, θα λάβει χώρα μουσική παράσταση επετειακού αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην οποία θα συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Νικολέα.

Στις 7.30 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα στην Πύλο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Η προετοιμασία μιας Επανάστασης 1814-1821. Άνθρωποι – Γεγονότα – Συγκυρίες” του ιστορικού Στέφανου Καβαλλιεράκη, καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πύλο, δόθηκε συναυλία από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με δήλωσή της, τόνισε ότι «η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε αποφασιστική. Επιστέγασμα ήταν η καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο, στην πιο κρίσιμη καμπή του Αγώνα, από τον ενωμένο συμμαχικό στόλο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η νίκη αυτή υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων. Αναπτέρωσε το φρόνημά τους και οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους» και κατέληξε σημειώνοντας, ότι «τιμάμε τους άνδρες που στην ιστορική αυτή ναυμαχία έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας. Τιμάμε ταυτόχρονα τη μακρά φιλία και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν οι λαοί μας».

Αμέσως μετά, η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, στο δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και πυραυλάκατος «Μαριδάκης» που βρίσκονται στο λιμάνι της Πύλου.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στην Πύλο τις οποίες τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έλαβε χώρα στη 1 το μεσημέρι, στο ναό του Αγίου Αθανασίου, τιμητική εκδήλωση για όσους έχασαν τη ζωή τους από θέρμες κατά την περίοδο 1828 -1832, στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας και εκφώνηση ομιλίας από τον Θανάση Χρήστου, καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *