Κορονοϊός – Politico: Η πρόβλεψη για την πορεία των εμβολιασμών – Η θέση της Ελλάδας

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: «Κλειδί» για την επιτάχυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού στην Ε.Ε. αποτελεί – σύμφωνα με το Politico – η ανεύρεση λύσης με την AstraZeneca.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, οι Βρυξέλλες στο τέλος του καλοκαιριού θα δουν κάποιες χώρες της Ένωσης μετά βίας να ξεπερνούν το 30% της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού.

Όπως μπορεί να υποθέσει πολύ εύκολα κανείς αν τα παραπάνω επαληθευτούν βρισκόμαστε προ των πυλών ενός πανευρωπαϊκού 3ου κύματος της πανδημίας που θα φέρουν νέα lockdown ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Δείτε τους πίνακες του Politico με τον αριθμό των εμβολιασμένων, τις προβλέψεις για το τέλος καλοκαιριού καθώς και την σύγκριση μεταξύ των κρατών-μελών:

BioNTech/Pfizer υπόσχονται μέχρι 75 εκατ. επιπλέον δόσεις προς την EE

BioNTech/Pfizer υπόσχονται μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι δύο εταίροι υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο», καθώς και «μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο» στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων, εξήγησε ο Ζιρκ Πέτινγκ, οικονομικός διευθυντής σε δήλωσή του που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Γαλλία: Οι πρώτες δόσεις της AstraZeneca θα αρχίσουν να φθάνουν στη χώρα

Οι δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ξεκινήσουν να φθάνουν στη Γαλλία το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

“Από τα τέλη αυτής της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα ξεκινήσουν να φθάνουν στη Γαλλία…θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς (με αυτό το εμβόλιο)”, δήλωσε ο Μπον στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει εμβόλια που έχουν παρασκευάσει οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna.

“Υπάρχουν επίσης και άλλα εμβόλια που θα έρθουν, κυρίως αυτό της Johnson & Johnson. Από τον Φεβρουάριο θα μπορούμε να έχουμε την έγκριση και τις δόσεις”, είπε ο Μπον.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η Γαλλία είχε εμβολιάσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πολίτες με την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ πάνω από 45.000 άλλοι έχουν λάβει και την δεύτερη δόση, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι ένα νέο λοκντάουν στη χώρα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση προσθέτοντας ότι τα ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αποδίδουν ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Λεμέρ είπε ότι η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ ως τις 6πμ κοστίζει στην οικονομία περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, ενώ ένα γενικευμένο λοκντάουν θα κόστιζε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η Γαλλία αποφάσισε κατά της επιβολής ενός τρίτου εθνικού λοκντάουν την Παρασκευή επιλέγοντας αντ’ αυτού την επιβολή αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και αυστηρότερων προστίμων για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκραμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα στο Franceinfo ότι είναι μικρή η πιθανότητα να αποφευχθεί ένα τρίτο λοκντάουν, αλλά η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πράξει.

Ο ίδιος είπε ότι είναι ενθαρρυντικό πως την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό EUROPE 1 ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η απαγόρευση των ταξιδίων εντός της χώρας, αν χρειαστεί να ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Πάντως, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ερίκ Κομ εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο επιλέγοντας κατά της επιβολής τρίτου εθνικού λοκντάουν.

Ο Κομ, ο οποίος εργάζεται ως λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο του Παρισιού “Pitie-Salpetriere”, δήλωσε σήμερα στο δίκτυο BFM TV ότι η υγειονομική κατάσταση στην πρωτεύουσα παραμένει ανησυχητική.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *