«Κλείδωσαν» οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη – Τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί στην Αθήνα


Διπλωματικός μαραθώνιος επικρατεί στην Αθήνα ενόψει της έναρξης νέου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις πρωθυπουργοί χωρών της ΕΕ καταφθάνουν στην Αθήνα.

Εν αναμονή της ημερομηνίας – έναρξης του νέου γύρου διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, υπό τις πιέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με πληροφορίες ότι οι επαφές θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη, εκτός απροόπτου, στην εβδομάδα μετά τις 5 Οκτωβρίου και όχι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα βρεθούν στην Αθήνα και θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

Οι τρείς χώρες έχουν συν- αντίληψη  με την Ελλάδα σε κάποια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ενώ το γεγονός ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τις διερευνητικές επαφές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας ως «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», το οποίο, ωστόσο πρέπει να ακολουθηθεί από συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που χαιρετίστηκαν από εταίρους και συμμάχους δείχνουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές έχοντας αναγνωριστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχοντας υπογράψει διεθνώς νόμιμες συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις.

Η επανέναρξη των διερευνητικών αναμένεται μετά την Σύνοδο Κορυφής. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον 61ο γύρο και ότι ο 60ος είχε γίνει στην Αθήνα, η συνάντηση αυτή θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη κι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης. Μετέχουν επίσης ο πρέσβης Αλ.Κουγιού και η Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ.

Μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, το πλαίσιο των οποίων είναι να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν τον Μάρτιο του 2016 – όταν διακόπηκαν όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς – είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να υπάρχει ένας κατάλογος επιλογών όπου θα περιγράφονται τα μέτρα και οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *