Κιλιτσντάρογλου: Η Ρωσία πίσω από τα ροζ βίντεο που οδήγησαν στην απόσυρση Ιντζέ

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με μήνυμά του στο Twitter, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση κατά του Μουχαρέμ Ιντζέ.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο, τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας» έγραψε στο Twitter.

Πόντοι για τον Κιλιτσντάρογλου η απόσυρση Ιντζέ 

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τις εκλογές στην Τουρκία, μία εξέλιξη που δίνει πόντους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πλέον «αγκαλιά με την προεδρία».

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Οζέρ Σενσάρ, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας ερευνών MetroPOLL, το 49,3% όσων στήριζαν τον Μουχαρέμ Ιντζέ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα κατευθυνθούν προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 22,3% προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι «αναποφάσιστοι» αγγίζουν το 5,3%, ενώ το 21,2% λέει πως δεν θα πάει να ψηφίσει την Κυριακή.

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο της χώρας. Σε περίπτωση που κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% των απαραίτητων ψήφων, o δεύτερος γύρος θα διενεργηθεί στις 28 Μαΐου.

Τρεις πλέον είναι οι υποψήφιοι στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Ο σημερινός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Σινάν Ογκάν πρώην στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP).

Σημειώνεται πως ο Ιντζέ προέρχεται από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και όλο το τελευταίο διάστημα οι αναλυτές τόνιζαν ότι η υποψηφιότητά του έκοβε ψήφους, οδηγώντας τις εκλογές για την προεδρία της Τουρκίας στον δεύτερο γύρο.

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κόμματος Memleket (Πατρίδα). «Αυτά που έχω δει τις τελευταίες 45 ημέρες, δεν τα έχω δει τα τελευταία 45 χρόνια» είπε ο Ιντζέ, κάνοντας λόγο για μοντάζ σε ροζ βίντεο, που έγινε από το Ισραήλ. «Εδώ και 45 ημέρες υπάρχει μία δολοφονία χαρακτήρα. Παίρνουν μία εικόνα από πορνογραφική ιστοσελίδα και τη δημοσιεύουν» είπε.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ιντζέ συγκέντρωνε περίπου το 2% των ψήφων, το ποσοστό που λείπει δηλαδή από τον Κιλιτσντάρογλου για να βγει νικητής και μάλιστα από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Στο μεταξύ την ώρα που οι εξελίξεις στην Τουρκία τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς – απόσυρση Ιντζέ – υπήρξαν φήμες με βάση τις οποίες ότι ο υποψήφιος Σινάν Ογάν ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και θα προβεί σε δηλώσεις στην Άγκυρα, αύριο Παρασκευή. 

Ο Ιντζέ δεχόταν τις τελευταίες ημέρες πιέσεις να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Μέσω twitter δέχθηκε απειλές ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο, με το οποίο εμπλέκεται σε σεξουαλική υπόθεση.

Στην εκτίμηση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Κιλιτσντάρογλου φτάνει στο 49,3% και ο Ερντογάν στο 43,7%. Ο εθνικιστής Σινάν Ογάν πλησιάζει το 5 και ο κεμαλιστής Ιντζέ ξεπερνά το 2%.

Στο δεύτερο γύρο επικρατεί ο Κιλιτσντάρογλου με 51,3%, εκθρονίζοντας τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια παντοδυναμίας.

Χθες, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κάλεσε να στηρίξει την Συμμαχία του Έθνους. «Αν θέλει ας έρθει στο τραπέζι μας, να φέρουμε μαζί την αλλαγή. Να καθαρίσουμε μαζί αυτή τη βρομιά από την πολιτική» δήλωσε.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιντζέ ήταν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα και η κυβέρνηση είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να αυξήσει την προβολή της εκστρατείας του.