Καταχειροκροτήθηκε «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στα 10 χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου, παρουσίασε ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις χθες, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στο Μέγαρο Χορού της πόλης.

Το κοινό απόλαυσε και καταχειροκρότησε καλλιτέχνες και συντελεστές της συναυλίας, που απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, μέσα από τη δημιουργία ηχητικών τοπίων που ανακάλεσαν μνήμες και προκάλεσαν συγκινήσεις.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Με βαθιά γνώση των μικρασιατικών μουσικών παραδόσεων συνδύασαν τις ιστορικές μουσικές καταγραφές με σύγχρονα ενορχηστρωτικά και αφηγηματικά εργαλεία, σε συνεργασία με μια ομάδα κορυφαίων μουσικών.

Ανάμεσά τους οι Καλαματιανοί Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και Νικόλας Παλαιολόγος στα έγχορδα. Συμμετείχαν επίσης, ο στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Ζαχαρίας Καρούνης, η Χορωδία Δόμνα Σαμίου και η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Η παρουσία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας υπογράμμισε τα δρώμενα με εικαστικό τρόπο. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και στα δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου και αποτέλεσε για το Δήμο μία εκδήλωση – γέφυρα μεταξύ των επετειακών ετών 2021 -2022.

Η Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928 – 2012) έκανε γνωστή τη μικρασιατική μουσική στο πανελλήνιο. Στην συναυλία «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» η ζωή και το έργο της και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία που ανακαλούν μνήμες και προκαλούν συγκινήσεις.

Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι μουσικοί και οι χορευτές επί σκηνής βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χθες με το σήμερα. Η συναυλία αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *