Θρίλερ για γερά νεύρα επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου μετά την απόφαση της της Τουρκίας να επιστρατεύσει ξανά το Oruc Reis στέλνοντάς το στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και αγνοώντας τα σαφή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο πλους του τουρκικού ερευνητικού έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα και έχει προκαλέσει εντονότατη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ώρες είναι να δούμε αν θα υπάρξει αμφισβήτηση σε θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας και το Oruc Reis θα εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο προπαγανδιστικού «πολέμου», το ερευνητικό φαίνεται να πλέει στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, το βράδυ της Τρίτης, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.
Μάλιστα, τα ίδια μέσα μεταδίδουν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες -κάτι που καταδεικνύει η κίνηση να πλεύσει με χαμηλές ταχύτητες- με την Αθήνα να διαψεύδει τις πληροφορίες.
Σε κάθε περίπτωση, η πόντιση καλωδίων δεν συνεπάγεται και την έναρξη ερευνών. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές, ερευνάται αν η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου συνδέεται και με την πόντιση καλωδίων. Παράλληλα, ερευνάται και αν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή επιτρέπουν στους Τούρκους να ξεκινήσουν έρευνες.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του Oruc Reis στην περιοχή σήμανε συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το σκηνικό αυτό θυμίζει όσα είχαν συμβεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όπου η τουρκική πλευρά διέδιδε πως το τουρκικό ερευνητικό όχι μόνο είχε ποντίσει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά διεξήγαγε κανονικά έρευνες, σε αντίθεση με όσα διαμήνυε η Αθήνα.
Τότε, οι ελληνικές αρχές εκτιμούσαν πως το Oruc Reis δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει έρευνες λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που έπλεαν στην περιοχή.
Πλέον, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει πολύ περισσότερο από την κρίση του περασμένου Αυγούστου καθώς από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει μόνο αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά η αμφισβήτηση αυτή εισέρχεται και σε θέματα κυριαρχίας της. Πρωτίστως, με την τελευταία της κίνηση η Τουρκία ουσιαστικά αυτό που αμφισβητεί στην Ελλάδα είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εξηγεί πως υπάρχει προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της, εν προκειμένω να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. -κάτι το οποίο είναι μονομερές δικαίωμα- και βέβαια να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα η απάντηση της Αθήνας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, με τη στρατιωτική λύση να βρίσκεται μεταξύ των επιλογών. «Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis, εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει».
«Πρόκειται για αυτονόητη ενέργεια (σ.σ. η στρατιωτική επιλογή) απέναντι σε μια χώρα η οποία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο σύρραξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε Ανατολική Μεσόγειο και Κρήτη χαρακτηρίζοντας μονόδρομο αυτή την κίνηση.
«Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία με φόντο την κλιμάκωση των προκλήσεων κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
«Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Η μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.
Ντέμης Νικολαΐδης: Ποια είναι η Φανή Σπυριδάκη που είναι η νέα του σύντροφος
Ελένη Φουρέιρα: Ποζάρει ολόγυμνη στο εξώφυλλο του νέου της δίσκου
Eurovision 2022: Η Αμάντα Γεωργιάδη έλαμψε και κατέκτησε το κοινό της Ευρώπης
Αδειοδότηση της ”Μαύρης Θύελλας” στην Super League 2 – Διαζύγιο με Παυλίδη:
Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Άνοιξε η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να ξέρετε
Σημείο αθλητικής αναφοράς η Καλαμάτα με τη διοργάνωση μεγάλων αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2019 Focus Radio. All rights received.
0 comments