Η πόλη του μέλλοντος των 500 δισ. δολαρίων

Τα πρώτα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στον φουτουριστικό προορισμό Neom, κατασκευάζει η Marriott International. Ειδικότερα, το ένα ξενοδοχείο της συλλογής Autograph Collection και τα δύο ξενοδοχεία της συλλογής Luxury Collection, θα ανοίξουν τις πύλες τους σε έναν νέο πολυτελή νησιωτικό προορισμό που ονομάζεται Sindalah, ως μέρος του τεράστιου project της Σαουδικής Αραβίας, Neom, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Sindalah, ο πρώτος προορισμός στη Neom που θα υποδεχθεί επισκέπτες, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2024.

Σε μια έκταση περίπου 840.000 τ.μ., το Sindalah αποτελεί έναν νέο προορισμό για μοναδικές ναυτικές και ιστιοπλοϊκές εμπειρίες, ενώ βρίσκεται 17 ώρες με το πλοίο από τη Μεσόγειο. Ο προορισμός διαθέτει μια εντυπωσιακή μαρίνα 86 θέσεων για γιοτ έως 75 μέτρα και σέρβις για superyachts έως 180 μέτρα.

Επιπλέον, το νησί θα περιλαμβάνει πάνω από 400 υπερ-premium δωμάτια και 300 κορυφαίες σουίτες, ένα beach club, ένα yacht club και 38 εστιατόρια και μπαρ.

Photo: www.neom.com
Τι είναι η Neom;

Η Neom τροφοδοτείται από ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων τομέων και βιομηχανιών που χρηματοδοτούνται με 500 δισ. δολάρια από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο νέος τόπος, αναμένεται να γίνει μια κοινότητα που θα χαρακτηρίζεται από ταλέντο και διαφορετικότητα σε 14 τομείς που εκτείνονται στους κλάδους της οικονομίας της γνώσης και περιλαμβάνουν: Σχεδιασμό και Κατασκευές, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Ψυχαγωγία και Πολιτισμό, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Τρόφιμα, Υγεία και Ευεξία, Μεταποίηση, Μέσα Ενημέρωσης, Κινητικότητα, Αθλητισμό, Τεχνολογία και Ψηφιακή Τεχνολογία, Τουρισμό και Νερό. Το έργο κατασκευάζεται ήδη, με τις πρώτες λειτουργίες του να ξεκινούν σταδιακά από το 2024.

Πρώτη, στον νέο τόπο εισέρχεται η Oxagon, βιομηχανικός κόμβος με ενσωματωμένο λιμάνι και εγκαταστάσεις logistics και τους πρώτους κατοίκους της, ενώ το 2026 εγκαινιάζεται η Trojena, ως τόπος διαμονής, εργασίας και διακοπών.

Photo: www.neom.com
Photo: www.neom.com
Photo: www.neom.com
Photo: www.neom.com

Περαιτέρω, οι πρώτες ενότητες της The Line που αποτελεί και το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων, από κατοικίες, όπερες και βιβλιοθήκες μέχρι στάδια και πανεπιστήμια, θα ενεργοποιηθούν επίσης το 2026. Έως το 2030, θα διαμένουν στη Neom περίπου 1 εκατ. άνθρωποι, προερχόμενοι μέχρι στιγμής από 80 διαφορετικές εθνικότητες, ενώ έως το 2045 υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι θα ανέρχονται σε 9 εκατ., ουσιαστικά ο πληθυσμός μιας μικρής χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Neom, Nadhmi Al-Nasr, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, αν ο κόσμος επιθυμεί να λύσει τις προκλήσεις του αύριο, πρέπει να τις αντιμετωπίσει σήμερα, όσο δύσκολες κι αν φαίνονται. Στη Neom, αντιμετωπίζονται μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, συγκεντρώνοντας μια κοινότητα από τα πιο λαμπρά μυαλά, με τη δέσμευση επανεφεύρεσης ενός βιώσιμου μέλλοντος το οποίο θα οικοδομηθεί σήμερα, για να τελειοποιηθεί σε 20 έως 30 χρόνια.