Η πορεία των στρατηγικών μελετών του Δήμου για τον Τουρισμό

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των στρατηγικών μελετών για τον Τουρισμό, έδωσε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μπασακίδης ανέφερε:

«Στο σημείο διαμόρφωσης της Τουριστικής Ταυτότητας της Καλαμάτας και του Αφηγήματος που θα την υποστηρίξει, βρίσκεται η πορεία για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, που υλοποιείται με τη σύνταξη των αντίστοιχων μελετών του Marketing και του Branding.

Μετά από μακρά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ανθρώπους του τουρισμού, εκπονήθηκε από τον Καθηγητή του Παν. Πατρών με εξειδίκευση στο τουριστικό marketing, κ. Δημήτριο Κούτουλα και έχει κατατεθεί στο Δήμο Καλαμάτας, το Στρατηγικό Σχέδιο για το Marketing.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, αφού αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση για τις προοπτικές και τους τρόπους προβολής του τουριστικού μας προϊόντος, προτάθηκαν ως στρατηγικοί στόχοι :

  1. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με εκδηλώσεις στην αρχή και το τέλος αυτής.
  2. Η καταγραφή και προβολή όλων των υποδομών και των δραστηριοτήτων, με τουριστικό περιεχόμενο.
  3. Η ένταξη της Καλαμάτας σε ταξιδιωτικές διαδρομές εντός της Πελοποννήσου.
  4. Η ανάδειξη της Καλαμάτας στο εσωτερικό της χώρας, ως κύριας επιλογής για μικρές αποδράσεις ή πολυήμερες διακοπές.
DSC 0004 Medium

Στόχοι που σύμφωνα με το Σχέδιο, θα υλοποιηθούν :

  1. Με τη διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας και του αφηγήματος.
  2. Την δημιουργία ελκυστικών ταξιδιωτικών προσφορών που θα περιλαμβάνουν όλα τα τουριστικά προϊόντα.
  3. Με στοχευμένες δράσεις προβολής και διάθεσης του τουριστικού μας προϊόντος, τόσο με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων, όσο και με την ανθρώπινη επαφή, είτε συμμετέχοντας σε εκθέσεις, είτε αναπτύσσοντας συνεργασίες με επαγγελματίες του τουρισμού, πράκτορες, δημοσιογράφους, κλπ.

Σήμερα, στο επόμενο στάδιο πια, συν διαμορφώνεται μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης το αφήγημα και η ταυτότητα της Καλαμάτας ως προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνάντηση του μελετητή κ. Δημοσθένη Μπρούσαλη, με εμπλεκόμενους γύρω από τον τουρισμό, εκπροσώπους της διαμονής, της εστίασης και της ψυχαγωγίας, τουριστικούς πράκτορες, κ.ά, οι οποίοι κατέθεσαν αντίστοιχες απόψεις.

Απόψεις που συνέκλιναν ότι ως προοπτικές ανάπτυξης της πόλης είναι, η ανάδειξη της Ιστορίας και της Πολιτιστικής δημιουργίας, η αξιοποίηση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και η ανάδειξη του τόπου ως Γαστρονομικού προορισμού, με την συμμετοχή όλων των τοπικών προϊόντων. 

Όσα δεδομένα μέχρι σήμερα έχουν προκύψει θα αξιολογηθούν και έως το Πάσχα, θα έχουν συνταχθεί τρείς προτάσεις για το αφήγημα και την τουριστική ταυτότητα.

Προτάσεις που θα τεθούν και πάλι σε ανοικτή διαβούλευση, για την τελική επιλογή του BrandName και του λογότυπου.

Στην προοπτική της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης της Καλαμάτας, ως Δήμος, κινούμεθα στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, σημαντική παράμετρος του οποίου είναι η συνδημιουργία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του κοινού οράματος για τον τόπο μας».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *