Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμά την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια

Με μηνύματα για συνέχιση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων τιμούν οι Βρυξέλλες τον έναν χρόνο από την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αξιοποιούν τη συγκυρία για να υπενθυμίσουν ότι οι δεσμεύσεις παραμένουν, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος, που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και η εμπιστοσύνη που έχει επανέλθει στην χώρα.

Χαρακτηριστικό το τουίτ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, που αναφέρει:

«Η θέληση για ενεργή ενασχόληση με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων- και για στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους- θα είναι απαραίτητη για τη στήριξη της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.»

Σε ανάλογο κλίμα και το τουίτ του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις:

«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο δρόμος των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και αυτές που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου»

Τα «επιτεύγματα» των Μνημονίων

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιτυχίες των Μνημονίων είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες.

Η εμπιστοσύνη στην χώρα επέστρεψε με κατακόρυφη πτώση στο κόστος δανεισμού για το ελληνικό κράτος, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τα δημόσια οικονομικά επέστρεψαν στο δρόμο της βιωσιμότητας με το έλλειμμα του 11,2% (το 2010) να μετατρέπεται σε πλεόνασμα 1,1% (το 2018).

Η ανεργία έπεσε από το 27,9% σε 17,6% (Απρίλιος 2019). Η χώρα πέρασε από ύφεση 5,5% το 2010 σε ανάπτυξη 1,9% το 2018.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *