Ημέρα Θυσίας του Διασώστη: Το ΕΚΑΒ τίμησε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος – Μαζί και τον δικό μας Δημήτρη Μητρόπουλο

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας τίμησε χθες, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026, την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη», σε εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικήτα Κακλαμάνη. Πρόκειται για τη θεσμοθετημένη ημέρα τιμής στους διασώστες, νοσηλευτές και ιατρούς του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, υπηρετώντας την ανθρώπινη ζωή.

Η 14η Ιανουαρίου αποτελεί ημέρα ιδιαίτερης φόρτισης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, καθώς συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα της 14ης Ιανουαρίου 2001, όταν ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατέπεσε ανοικτά του Σουνίου. Τότε έχασαν τη ζωή τους η ιατρός αεροδιακομιδών Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Antonio Vacarri, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος, στην πρώτη από τις τρεις συνολικά πτώσεις ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. Έκτοτε, η ημέρα αυτή τιμά όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την ίδια αποστολή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, καθώς και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη. Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνος Καραγκούνης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Παπαευσταθίου, προσδίδοντας έντονο θεσμικό βάρος στη σημασία της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν ομιλίες ο Πρόεδρος της Βουλής, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και εκπρόσωποι των Σωματείων εργαζομένων ιατρών και διασωστών. Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων ήταν η αναγνώριση του ρόλου των ανθρώπων του ΕΚΑΒ ως προασπιστών της ανθρώπινης ζωής, οι οποίοι με επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια και αφοσίωση υπερβαίνουν καθημερινά τα όριά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις αεροδιακομιδές, μέσα από ομιλία της Υπεύθυνης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ιατρού Αννέλας Μαριόλα, με έμφαση τόσο στη μνήμη των συναδέλφων που χάθηκαν εν ώρα υπηρεσίας όσο και στη συνεχή ενίσχυση των μέσων και των διαδικασιών.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η τιμή στη μνήμη του Μεσσήνιου διασώστη Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο Πρόεδρος της Βουλής απένειμε τιμητικό έπαινο στην οικογένειά του, ως ένδειξη βαθύτατου σεβασμού. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, διασώστης και πλήρωμα ασθενοφόρου της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ, έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας τον περασμένο Οκτώβριο, σε τροχαίο δυστύχημα στην Αθήνα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γεώργιος Χαραλάμπους ανακοίνωσε ότι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η βάση της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ στην Αθήνα θα φέρει πλέον τιμητικά το όνομα του εκλιπόντος, ως διαρκή υπενθύμιση της προσφοράς και της θυσίας του.

Λαμπρόπουλος: “Να μην ξεχνάμε ποτέ την προσφορά των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ”

«Τιμάμε και πρέπει να τιμάμε -και η Πολιτεία να μην το ξεχνάει ποτέ, όπως και κανένας μας- την προσφορά των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, των ιατρών, των διασωστών, των οδηγών. Τους τιμάμε, τους αγαπάμε, τους σκεφτόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να είναι μαζί τους, να τους προστατεύει, να τους δίνει δύναμη, να τους δίνει υγεία, σε αυτούς και στις οικογένειές τους. Να προσφέρουν στον άνθρωπο, να προσφέρουν στον πολίτη».