Ηλεκτρικό ρεύμα: Με βάση την περσινή κατανάλωση το μπόνους εξοικονόμησης – Η μείωση που καλούνται να πετύχουν τα νοικοκυριά

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για το μπόνους εξοικονόμησης στην κατανάλωση ρεύματος που περιλαμβάνει το “πακέτο” μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε ότι θα γίνεται σύγκριση με την περσινή κατανάλωση ρεύματος προκειμένου να δοθεί το μπόνους των 50 ευρώ για τους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως οι κύκλοι μέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές και υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση.

“Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος”, τόνισε ο υπουργός.

“Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος”

Σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος το χειμώνα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος.

Ανέφερε ως παράδειγμα την πλωτή δεξαμενή που τοποθετήθηκε στη Ρεβυθούσα για να διπλασιαστεί η χωρητικότητα σε φυσικό αέριο. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ενεργειακός πόλεμος, με τη Ρωσία να εργαλειοποιεί την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.

Για τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός τόνισε πως τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις και πως η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά.

“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” και πετρέλαιο κίνησης

Για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή”, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι δόθηκε παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει.

Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ένα Inverter κλιματιστικό μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης το χειμώνα.

Σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης για τα αυτοκίνητα, επισήμανε ότι καθώς οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για 7η συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. Διευκρίνισε όμως πως εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες.