Ζητήματα σχετικά με την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Σε σύσκεψη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων προήδρευσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας, του ΦοΔΣΑ, καθώς επίσης νομικών και τεχνικών συμβούλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως διαπιστώθηκε στη σημερινή σύσκεψη, υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται και με καθυστερήσεις της κεντρικής κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο είσπραξης οφειλών από δήμους οι οποίοι δεν καταβάλουν το τίμημα για την διαχείριση των απορριμμάτων τους -“η καθυστέρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε σημείο ώστε να απειλείται η πρόοδος του έργου” παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι “αρκετοί δήμοι, κυρίως μεγάλοι, δεν δείχνουν την επιμέλεια που πρέπει ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη διαχειρίστρια εταιρεία, με την οφειλή να ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ” για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Αποτελεί βασικό στοιχείο η καλή συνεργασία με τους δήμους, αλλά και η ανταπόκριση εκ μέρους τους στο κόστος που συνεπάγεται η διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς σε όποια άλλη περίπτωση η Περιφέρεια καλείται να καταβάλει τόκους υπερημερίας, τους οποίους θα διεκδικήσει στη συνέχεια -ενώ είναι βέβαιο ότι οι δήμοι κάποια στιγμή θα πληρώσουν τις οφειλές τους”.

Ακόμα, όπως τονίστηκε, υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι δεν επιδεικνύουν την επιμέλεια που πρέπει με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να φθάνουν μέχρι την είσοδο της μονάδας της Παλαιόχουνης ραδιενεργά απορρίμματα από ιατρικά εργαστήρια. Στις περιπτώσεις αυτές, στο όχημα δεν επιτρέπεται η είσοδος. Οπως γνωστοποιήθηκε, για το θέμα αυτό προγραμματίζεται σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

“Σκοπός είναι να παραδώσουμε στον ΦοΔΣΑ την λειτουργία των μονάδων σε άριστη κατάσταση και με τακτοποιημένα όλα τα επιμέρους ζητήματα” δήλωσε ο περιφερειάρχης, γνωστοποιώντας ότι περί τα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της θέσης σε πλήρη λειτουργία της μονάδας στην Παλαιόχουνη, καθώς ολοκληρώνεται το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης.

Ο Π. Νίκας πρόσθεσε, τέλος, ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη λειτουργίας των δύο υπόλοιπων μονάδων που προβλέπονται στην ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, αυτών στη Σκάλα και στην Καλλιρρόη, στη Λακωνία και τη Μεσσηνία αντίστοιχα.