Εστίαση: Εικόνες lockdown με καθολική συμμετοχή και κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ – Άδειασαν οι πλατείες

Μεγάλη φαίνεται να είναι η κινητοποίηση στους κόλπους της εστίασης, η συμμετοχή των καταστημάτων του κλάδου στην Καλαμάτα στη σημερινή πανελλαδική απεργία, δείχνει ότι ο αγώνας των επαγγελματιών, που πάνω από δέκα χρόνια αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους απέναντι στην οικονομική και στη συνέχεια την υγειονομική κρίση, απολαμβάνει καθολικής ανταπόκρισης σε όλη την χώρα.

Εικόνες από την περίοδο των lockdown έρχονται στο μυαλό όσων περπατούν στις πλατείες της περιοχής τους, καθώς το πλήθος των επιχειρήσεων συμμετέχοντας στην απεργία κατέβασε ρολά.

Με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών της εστίασης προχωρούν σε κινητοποιήσεις σήμερα καλώντας σε γενική απεργία και κατά τόπους διαμαρτυρίες.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, και καταγγέλλουν ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη διάρκεια της πανδημίας.

Δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται ο Δήμος Καλαμάτας

Οι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ενώ αργότερα αντιπροσωπεία έφτασε στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας, με τον Θανάση Βασιλόπουλο να δηλώνει ότι ο Δήμος είναι δίπλα τους. Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τη μαζικότητα της κινητοποίησης.

Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο επισκέφθηκαν σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στο γραφείο του, μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) προκειμένου να του εκφράσουν τους λόγους και τα αιτήματά τους που αποτελούν και την αιτία του σημερινού κλεισίματος των καταστημάτων τους.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα, με κατανόηση για τα αιτήματα και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Ο Δήμαρχος αφού άκουσε με προσοχή την επιτροπή, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα τόσο τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, όσο και το πόσο η πανδημία πλήγωσε την οικονομία.

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, να υπάρξει βοήθεια από το κράτος καθώς μόνο αν μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Συμπλήρωσε δε ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός σε συζητήσεις προκειμένου στο μέτρο των δυνατοτήτων του να «στηρίξουμε την πραγματική οικονομία».

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν τη συνεργασία με το Δήμο, ενώ αναγνώρισαν ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όσα μπορούσε για τη στήριξη του κλάδου τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

Διαμαρτυρία και στην Μεσσήνη με επίσκεψη στον Δήμαρχο

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Οι επαγγελματίες του κλάδου διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται από το προηγούμενο Σάββατο   για τον περιορισμό της πανδημίας, που έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 50%.

Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εστίασης Μεσσήνης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του, παρουσία και του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Αθανασακόπουλου και του επέδωσε το σχετικό ψήφισμα της ΠΟΕΣΕ με τα αιτήματα του κλάδου.  Κατά τη συνάντησή τους, μετέφεραν επίσης στον Δήμαρχο τα αιτήματα των καταστηματαρχών της Μεσσήνης. 

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην αγωνία των επαγγελματιών να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες, κατανοώντας ότι η αυστηροποίηση των μέτρων επιφέρει τεράστια μείωση του τζίρου τους, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών των πελατών είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να βαρύνει τους επαγγελματίες. Δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τους καταστηματάρχες της εστίασης με όλες της τις δυνάμεις, διότι αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας της  πόλης και πρέπει να διατηρηθεί υγιής. Πρόσθεσε ακόμα ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέσει το ψήφισμά τους στη διάθεση του Σώματος, προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση στήριξης που θα σταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία.   

Στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο συμμετείχαν καταστηματάρχες της εστίασης και των καφέ της πόλης -που στη Μεσσήνη παρέμειναν όλα κλειστά- ενώ στο γραφείο του Δημάρχου για να επιδώσουν το ψήφισμα συμμετείχαν από τον υπό σύσταση Σύλλογο Εστίασης οι: Μάριος Ρούτσης, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Διονύσης Σωτηρόπουλος και Σταύρος Γεωργούλιας.  

Να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας συμμετοχή στις οργανωμένες κινητοποιήσεις των ανθρώπων της εστίασης έχουν και άλλοι κλάδοι της αγοράς όπως αυτός της ένδυσης και υπόδησης.

Συγκεκριμένα οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι έβαλαν πλάτη στην οργανωμένη προσπάθεια των συναδέλφων τους και πείραν μέρος και αυτοί στην διαμαρτυρία, αντιδρώντας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και στα σκληρά μέτρα που πείρε όσο αναφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου εγείρουν μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, καθότι ο κύκλος εργασιών της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2,418 δις. ευρώ ή κατά 37,2%.

Όμως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

«Βάλαμε πλάτη στην πανδημία, αλλά…»

«Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για τα τρία κακά της μοίρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

«Παρ’ ότι εμείς, οι άνθρωποι της εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πετάτε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες», υποστήριξε ο Κύκλος, προσθέτοντας:

«Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχτήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας που μας επιβάλατε, εσείς μας ‘επιβραβεύσατε’ με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ;».

Κλειστή η εστίαση σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά

Κλειστές είναι όλες οι επιχειρήσεις εστίασης σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική διαμαρτυρία για τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Στην Κυπαρισσία μάλιστα ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος έχει εκφράσει την συμπαράστασή του προχωρώντας σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: 

Ζητάμε,
η Κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα,
αντί να συνεχίζει στην διχαστική λογική πίεσης του ανεμβολίαστου πληθυσμού που όπως είπε δημιουργεί «μικρή αναστάτωση» στους επαγγελματίες. Η στάση της είναι προκλητική και ο δρόμος για κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.
Διεκδικούμε:
1. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος.
2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
3. Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
4. Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα καταστήματα ανοιχτά τρείς Κυριακές τον χρόνο.
5. Μετατροπή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
6. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής απαλλαγής των ενοικίων για τους επόμενους 6 μήνες.

7. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσους συναδέλφους δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
8. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
9. Χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και χωρίς αυστηρά κριτήρια.
10. Σχεδιασμό νέας ρύθμισης των 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των πανωτοκίων.
11. Διαγραφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
12. Στήριξη των επιχειρήσεων με νέα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις καθώς μέχρι σήμερα μόνο το 10% πληρούσε τα κριτήρια ένταξης σε αυτά.
13. Προστασία επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων.
14. Άμεση μείωση των τιμολογίων των εταιρειών παροχής ενέργειας καθώς και γενναίες ρυθμίσεις αφού ήδη το κόστος θεωρείται δυσβάσταχτο”.

Συμπαράσταση υπάρχει και από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, που έχει εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετέχει στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε συμμετοχή και κλείσιμο των καταστημάτων τους!

Αιτήματα του κλάδου: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα: Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές».

Βράζει η εστίαση για τα νέα μέτρα – Μείωση έως 50% στους τζίρους

Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις στην εστίαση για τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά της διασποράς της πανδημίας του κοροναϊού, που αφορούν στους ανεμβολίαστους καθώς, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι νέοι περιορισμοί έχουν επιφέρει μείωση στους τζίρους, ενώ ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση για τις απώλειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά, οι τζίροι των επιχειρήσεων εστίασης ήταν μειωμένοι κατά 30% με 50% το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα νέα μέτρα, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *