Εξετάζεται τρίτη δόση εμβολίου στο τετράμηνο και διεύρυνση υποχρεωτικότητας

Την επίσπευση των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους πλήρως εμβολιασμένους ζητούν οι ειδικοί. Τι ισχύει και τι θα αλλάξει στην πλατφόρμα. Για ποιους εργαζόμενους εξετάζεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Την επίσπευση των ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του  κορονοϊού για τους πλήρως εμβολιασμένους ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη με την πανδημία φαίνεται πως εξετάζουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ζήτησε την Τρίτη να αλλάξει ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου και συγκεκριμένα να μειωθεί το διάστημα που μεσολαβεί από τους έξι στους τέσσερις μήνες ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση.

«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.«Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άρα», συνέχισε, «πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες».

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι. Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος», προειδοποίησε.

Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την τρίτη δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στην εστίαση, προειδοποιώντας την Τρίτη για την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας. «Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας», υπογράμμισε.

Βορίδης: Εξετάζεται η υποχρεωτικότητα για υπαλλήλους front desk

Για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. «Θα δούμε την εξέλιξη στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε σχέση με την υποχρεωτικότητα, μέσα στο επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι εξετάζουν σε πρώτο στάδιο την πιθανή εφαρμογή της σε υπαλλήλους front desk.

Χαρακτήρισε μάλιστα «προχειρότητα» την πρόταση για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στα σώματα ασφαλείας:  «Δεν είμαστε προχειρατζήδες να κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι κάθε τρεις και λίγο. (..) Είναι προχειρότητα να μιλάμε για υποχρεωτικότητα στους αστυνομικούς. Δεν είναι εύκολο να βρεις αστυνομικούς για να τους αντικαταστήσεις αν πάμε σε αναστολές» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Πλατφόρμα για εμβόλιο: Τι ισχύει και τι θα αλλάξει

Σήμερα η πρόσβαση στην πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση εμβολίου ανοίγει για τους πλήρως εμβολιασμένους εφόσον έχει συμπληρωθεί είτε το εξάμηνο από την ανοσοποίησή τους (μετά τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA είτε με AstraZeneca) είτε δύο μήνες μετά το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Στο εξής όμως αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες ώστε να προγραμματίζουν το ραντεβού για την επαναληπτική δόση πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αμέσως μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή και κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Πλέον για σημαντικό αριθμό πολιτών πλήρως εμβολιασμένων, ιδίως για ηλικιωμένους και ευάλωτους με χρόνια νοσήματα, η αναμνηστική δόση είναι κρίσιμη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. Με βάση τον αριθμό των πολιτών που είχαν εμβολιαστεί ως τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει ότι περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες θα χρειάζονται την αναμνηστική δόση το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τη μείωση της ανοσίας με την παρέλευση των έξι μηνών σε συνδυασμό και με την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών που αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα για τη θωράκιση κατά του ιού και της λοίμωξης covid-19.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *