Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες σε όλη τη χώρα συμπεριλαμβανομένου και της Καλαμάτας με λεία άνω των 460.000 ευρώ

Μετά από πολύμηνη, μεθοδική και συντονισμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη απατών σε όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Κορινθία και Καλαμάτα, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες διευθύνσεις της χώρας, κατά την οποία συνελήφθησαν επτά άνδρες, μέλη των δύο οργανώσεων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτες κατ’ εξακολούθηση και με χρήση υπολογιστή, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ξέπλυμα χρήματος.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί 13 ακόμη μέλη των οργανώσεων, τα οποία αναζητούνται, ενώ ταυτοποιήθηκαν και 20 άτομα που λειτούργησαν ως “money mules”, παραχωρώντας τραπεζικούς λογαριασμούς για τη μεταφορά χρημάτων από τις απάτες. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν από τον Αύγουστο του 2024 έως και τις αρχές Μαΐου του 2025, έχοντας διαπράξει τουλάχιστον 120 απάτες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής και σε υποθέσεις στην Κύπρο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δράση της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως αρχηγός. Η γεωγραφική εμβέλεια της δράσης τους εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, από την Αιτωλοακαρνανία και την Αττική έως την Κρήτη, τη Θήρα και τα Δωδεκάνησα.

Οι δράστες φέρονται να προσποιούνταν λογιστές και να εξαπατούσαν πολίτες –κυρίως ιατρούς– μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, αποσπώντας χρήματα με διάφορα προσχήματα. Συνολικά, από τις 80 υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι απέσπασαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 464.000 ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη χαρτογράφηση του δικτύου και την ταυτοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Η μέθοδος της πρώτης οργάνωσης:

Ο απατεώνας προσποιούμενος τον λογιστή επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον παθόντα και με το πρόσχημα της κατάθεσης δήθεν δικαιούμενου ποσού ζητάει:

  1. Τη γνωστοποίηση αριθμού τραπεζικού λογαριασμού του παθόντα,
  2. Τον αριθμό της τραπεζικής κάρτας,
  3. Το αναγραφόμενο όνομα κατόχου στην τραπεζική κάρτα ανάληψης.
  4. Τον αριθμό OTP (one time password/κωδικός μιας χρήσης), που λαμβάνεται ως μήνυμα στο κινητό του παθόντα

Οι εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου δρούσαν με τη χρήση εξελιγμένων μεθόδων και στοχευμένη εκμετάλλευση τεχνολογικών εργαλείων. Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη των οργανώσεων αποκτούσαν παράνομα πρόσβαση στα προσωπικά πληροφοριακά δεδομένα των θυμάτων, προκειμένου να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας συγκεκριμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η μέθοδος περιλάμβανε την υποκλοπή του κωδικού OTP (One-Time Password), ο οποίος αποστέλλεται μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου για την επιβεβαίωση συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό, οι δράστες αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, πραγματοποιώντας μεταφορές χρηματικών ποσών προς λογαριασμούς τρίτων, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως “βιτρίνες” από τα αρχηγικά μέλη για τη νομιμοποίηση των κερδών τους.

Σε περιπτώσεις όπου οι λογαριασμοί των θυμάτων δεν διέθεταν υπόλοιπο, αυτοί χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσοι λογαριασμοί για μεταφορές χρημάτων που προέρχονταν από απάτες σε άλλα θύματα. Οι αναλήψεις των ποσών γίνονταν κυρίως από μέλη των οργανώσεων ή συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία προσέρχονταν σε ΑΤΜ τραπεζών.

Οι εγκληματικές ομάδες επιδείκνυαν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές και συνδέσεις, τις οποίες αντικαθιστούσαν τακτικά — συνήθως κάθε 10 με 15 ημέρες. Σε περιπτώσεις σημαντικής χρηματικής λείας, η αλλαγή των τηλεφωνικών στοιχείων ήταν άμεση για την αποφυγή εντοπισμού.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη ένας ημεδαπός, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη οκτώ συνεργοί του. Η αστυνομική έρευνα έχει μέχρι στιγμής εξιχνιάσει 40 υποθέσεις απάτης που διαπράχθηκαν σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα: από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Θήρα, την Κω, τη Λέσβο και την Αλεξανδρούπολη.

Το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος από τη δράση της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται σε περίπου 164.000 ευρώ.

Η μέθοδος της δεύτερης οργάνωσης:

  1. Οι κατηγορούμενοι καλούν τηλεφωνικά κυρίως ηλικιωμένους και προσποιούνται τον λογιστή ή τον βοηθό λογιστή του θύματος. Στην αρχή της τηλεφωνικής κλήσης αναφέρουν στο υποψήφιο θύμα ότι είναι δικαιούχος είτε κρατικής επιδότησης, είτε επιστροφής χρημάτων.
  2. Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι καθοδηγούν τα θύματα, σε συγκεκριμένους χειρισμούς τραπεζικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα αντί να παραλάβουν το δήθεν χρηματικό ποσό, να ολοκληρώνουν μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών της εγκληματικής οργάνωσης,
  3. Σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της άγνοιας των παθόντων, οι κατηγορούμενοι αποκτούσαν πρόσβαση στον ίδιο τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Με αυτόν τον τρόπο μετέφεραν χρήματα προς τους λογαριασμούς που είχαν στρατολογήσει και στην συνέχεια έκαναν άμεσα τις αναλήψεις από διάφορα ΑΤΜ.
  4. Οι απάτες λάμβαναν χώρα είτε αυθημερόν, είτε μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών από την συνομιλία με τον παθόντα.
  5. Σε μερικές περιπτώσεις δράστες πείθουν τα θύματά τους να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες και να τους δώσουν τον αριθμό pin αυτής. Στη συνέχεια με τον αριθμό pin φορτίζουν την ψηφιακή κάρτα της ίδιας εταιρείας που έχουν εκδώσει τα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης. Επίσης χρησιμοποιούν διαδικτυακές τράπεζες.
  6. Σημαντικό χαρακτηριστικό της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί το γεγονός ότι προκειμένου να εξαπατήσουν τους παθόντες και να αποκρύψουν τα ίχνη τους, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης σκοπίμως αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά της φωνής τους (προσδίδει ρινική χροιά στη φωνή τoυς). Με τον τελευταίο τρόπο προσπαθούν να αλλοιώσουν τη φωνή τους, προκειμένου να πραγματοποιούν τηλεφωνήματα σε παθόντες.

Ομοίως και δεύτερη εγκληματική οργάνωση, για την τέλεση των απατών χρησιμοποιεί αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, τις οποίες εναλλάσσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

  • Επτά (7) οχήματα,
  • Το χρηματικό ποσό των 3.700€ ,
  • Τραπεζικές κάρτες,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων, Η/Υ συσκευών (tablet), καρτών SIM και πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας.
  • Μία κυνηγετική καραμπίνα
  • Κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής που ήταν τοποθετημένες σε τέσσερις οικίες των κατηγορουμένων

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι δράστες έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας.