Ενεργειακή κρίση: Τα δύο επιδόματα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο – Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα – Παραδείγματα

Με διπλή παρέμβαση που θα αφορά στο επίδομα θέρμανσης και στην πρόσφατα ψηφισμένη επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την καταιγίδα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αναμένεται να βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα».

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει με όχημα τον έτοιμο μηχανισμό του επιδόματος θέρμανσης να προχωρήσει -κατά το επικρατέστερο σενάριο- με ενιαία φόρμουλα στην επιδότηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ., ενώ για το ρεύμα θα υπάρξει αύξηση του ποσού επιδότησης από τα 9 ευρώ το μήνα που έχει ψηφιστεί.

Τι προβλέπει το βασικό σχέδιο

Το βασικό σχέδιο που είναι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διπλή αύξηση στο επίδομα θέρμανσης:

  1. Αύξηση του ποσού που θα δικαιούνται τα επιδοτούμενα νοικοκυριά.
  2. Διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να δικαιούνται φέτος περισσότερα νοικοκυριά την επιδότηση.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η αυξημένη επιδότηση θα είναι ίδιου ύψους ανεξάρτητα από το καύσιμο που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό, δηλαδή, θα είναι ίδια είτε πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.) ή για φυσικό αέριο. Καθώς, όμως, το συνολικό κονδύλι θα αυξηθεί φέτος σημαντικά, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ενδεχομένως ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως θα καλυφθούν με επιδότηση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικά κριτηρίων που θα είναι έως 30% θα δικαιωθούν περισσότεροι το επίδομα. Πιο συγκεκριμένα :

Άγαμος

Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 12.000€

Φέτος → έως 15.000€ – 16.000€

Ζευγάρια

Πέρυσι → ετήσιο εισόδημα έως 20.000€

Φέτος → έως 24.000€ – 26.000€

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *