Ελαιόλαδο: Σε ιστορικά χαμηλά η παραγωγή με την τιμή στα 3,30€ για το έξτρα παρθένο και 3,40€ για το ΠΟΠ Καλαμάτα

Τιμές για ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών ανακοίνωσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας και η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον agrotypos.gr : «Ανακοινώσαμε τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,30 ευρώ το κιλό και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στα 3,40 ευρώ το κιλό. Για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών δίνουμε τιμή 1,30 ευρώ το 200άρι και 1,40 ευρώ το 200άρι για τις ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το φετινό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία είναι πολύ καλής ποιότητας. Η ποσότητα, όμως, είναι λίγη. Μιλάμε για μια χρονιά με πολύ μειωμένη παραγωγή, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από 40.000 τόνους. Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η ποσότητα για τις ελιές Καλαμών.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα άρχισε να υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές από το δάκο και το γλοιοσπόριο λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί». 

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας ανακοίνωσε στους ελαιοκαλλιεργητές ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου ολοκληρώθηκαν και στις τελευταίες περιοχές.

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και σταδιακά επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού. Η εικόνα του ελαιοκάρπου, σύμφωνα και με τις δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι γενικά καλή.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο διάστημα ευνοούν τις προσβολές του εντόμου, καθώς και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 5%, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Θα πρέπει, επίσης, να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου. Επίσης ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν οι ελαιοπαραγωγοί σε ελαιώνες με αραιό καρπό, ο οποίος πρέπει να συλλεχθεί κατά το δυνατό γρηγορότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως “ΠΟΠ Καλαμάτα” απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως».

Τιμή ασφαλείας 4 ευρώ στα αγουρέλαια

Στα 4 ευρώ τιμή ασφαλείας έκλεισε εμπορική συμφωνία ο Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» για την πώληση φετινού αγουρέλαιου. 

Από την άλλη έγινε μια πρώτη κρούση από έμπορο στον Συνεταιρισμό Γλυφάδας στη Μεσσηνία για φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά η τιμή ήταν χαμηλή και κανείς δεν δέχτηκε να πουλήσει αφού η αναμονή μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Η τιμή προσφοράς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή που έχει αυτή την εποχή η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης ASAJA.

Όπως δηλώνει ο κ. Ιωάννης Κοροντίνης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», ήδη έχουν φύγει δύο βυτία με αγουρέλαιο από τον συνεταιρισμό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Η τιμή ασφαλείας είναι στα 4 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια θα δοθεί η εκκαθάριση στα μέλη μας. Πάντως η χρονιά φέτος ήταν όψιμη και από τις 14 Οκτωβρίου ξεκίνησε η παραγωγή αγουρέλαιου στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει ότι «μας έγινε μια πρόταση από έμπορο της περιοχής για τιμή παραγωγού στα 3,10€ για έξτρα παρθένο Μαυρολίσιο και 3,20€ για φετινό έξτρα παρθένο Βάτσικο από Κορωνέικη. Οι παραγωγοί όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την τιμή και δεν δέχτηκαν να πουλήσουν το λάδι τους.

Η χαμηλή τιμή ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα με τις χαμηλές αποδόσεις που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει αυτή την εποχή να υπάρχουν δακοπροσβολές κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς».

Πάντως κύκλοι της αγοράς τροφίμων αναφέρουν ότι φέτος το καλής ποιότητας ελαιόλαδο θα πληρωθεί σε καλή τιμή γιατί δεν είναι πολύ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ράφι η τιμή λιανικής για το λάδι αυξήθηκε κατά 18,5% μέσα σε ένα μήνα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *