Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σήμερα το debate των υποψηφίων – Οι θέσεις τους και ο δημοσκοπήσεις

Τα βλέμματα όλων στο Κίνημα Αλλαγής είναι στραμμένα στο αποψινό debate μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος – Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν θα συμμετάσχει στην τηλεμαχία

Στις 22:00 στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης, θα  αναμετρηθούν για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις των “σωστών” απαντήσεων.

Τα πέντε επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε οι υποψήφιοι να είναι προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις που θα τεθούν από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους ανθυποψήφιους τους.

Την συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευόπουλου, η οποία θα θέσει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεαναμέτρησης. Οι δημοσιογράφοι που θα θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα στους πέντε είναι Γιώργος Κουβαράς (ACTION24), Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΙ), και Τάσος Παππάς (ΕΦΣΥΝ). Αρχισυντάκτης είναι ο Γιώργος Κογιάννης και τη σκηνοθέτης ο Μανώλης Παπανικήτας.

Οι καινοτομίες του debate

Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ θα φιλοξενήσει το πρώτο debate με τρεις σημαντικές καινοτομίες. Η πρώτη αφορά τους δημοσιογράφους, οι οποίοι επειδή θα είναι μόνο τρεις θα τους επιτραπεί να θέσουν περισσότερες ερωτήσεις σε κάθε υποψήφιο, ενώ επιπλέον και οι τρεις θα έχουν τη δυνατότητα –δύο φορές στη διάρκεια του debate– να παρέμβουν στη ροή της διαδικασίας διατυπώνοντας διευκρινιστική ερώτηση, όποτε εκείνοι το επιλέξουν.

Η δεύτερη καινοτομία -που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας- είναι ότι μετά το τέλος κάθε θεματικής ενότητας, ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί (αν το επιθυμεί) να σχολιάζει επί 45’’ τις απαντήσεις των συνυποψηφίων του, που έχουν προηγηθεί.

Τέλος, θα υπάρχει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς αφού ολοκληρωθούν οι πέντε θεματικές ενότητες, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει, για ένα λεπτό, μία ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί και εκείνος να απαντήσει σε ενάμισι λεπτό.

Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι ακόλουθες:

1. Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό

2. Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό

3. Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.

4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.

5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Ως προς τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί για τις πέντε ενότητες, η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90’’.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ενισχυμένο, φτάνοντας πάνω από το 9% στην πρόθεση ψήφου. Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα για τα πρόσωπα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου. Οι τρεις εκ των έξι διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, αφήνουν –σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα- αρκετά πίσω τους Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη και Παύλο Χρηστίδη. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος δίνουν «μάχη» για την πρωτιά με 33% και 32% αντίστοιχα. Από κοντά και ο πρώην πρωθυπουργός με 24%.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Νίκος Ανδρουλάκης: Επιδίωξη είναι το ΚΙΝΑΛ να γίνει κίνημα πολιτικά αυτόνομο με λογική νικητή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα, εκφράζει την επιθυμία το ΚΙΝΑΛ να είναι γίνει ένα κίνημα που «θα εκφράζει αυθεντικά κοινωνικά αιτήματα. Ανοιχτό και συμμετοχικό, που σημαίνει ότι οι παλιές δομές και ιεραρχίες είναι ανώφελες αν δεν υπηρετούν τη σχέση με την κοινωνία. (…) Αν στις 12 Δεκέμβρη οι πολίτες με επιλέξουν για πρόεδρο, στις 13 θα τους καλέσω να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους και να αυτοοργανωθούν. Θα φτιάξουμε μαζί ένα κόμμα βάσης με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Θα οργανώσουμε περιφερειακές συνδιασκέψεις για να συζητήσουμε με όλους και να γράψουμε από κοινού το πρόγραμμά μας. Θα ανοίξω τη Χαριλάου Τρικούπη στη νέα γενιά να ενώσει τα όνειρά της με τα δικά μας».

«Αγκαλιάζουμε όλους τους παλιούς μας ψηφοφόρους, οι οποίοι έφυγαν από την παράταξή μας για πολλούς λόγους. Θέλουμε δίπλα μας και τους νέους ψηφοφόρους που δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ, αλλά έχουμε κοινές αγωνίες για τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε μια νέα γενιά με προοπτική, όχι χαμηλών προσδοκιών.»

«Από την επομένη μέρα των εκλογών ξεκινάμε την αυτοοργάνωση της παράταξής μας από τα κάτω προς τα πάνω όπως έγινε και στην ίδρυσή μας.»

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παύλος Γερουλάνος: Κανένα κόμμα δεν ερωτεύτηκαν πολιτικά η Ελληνίδα και ο Έλληνας όπως το ΠΑΣΟΚ

«Το 2017 παρουσίασα την Αναγέννηση, ένα πολιτικό κείμενο με το οποίο εξήγησα πως οι αρχές και οι αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι σήμερα επίκαιρες, απαίτηση της κοινωνίας.Σήμερα δίνω στη δημοσιότητα την Αναγέννηση ΙΙ, ένα πολιτικό κι αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει κατεύθυνση στον προοδευτικό χώρο, νέα πνοή στην Ελλάδα κι ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ότι η πολιτική μπορεί να γίνει ξανά φορέας θετικών αλλαγών στη χώρα.Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας εξαιρετικών συνεργατών του επιτελείου μου και συνδυάζει τις διεθνείς κι εγχώριες τάσεις στην προοδευτική σκέψη με την προσωπική και ομαδική εμπειρία όλων μας από την Ελληνική αγορά και τη Δημόσια Διοίκηση.Η Αναγέννηση δείχνει το δρόμο. Είναι το πολιτικό σχέδιο στο οποίο πιστεύω και στο οποίο θα ήταν τιμή μου να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.»

«Η αλλαγή είσαι εσύ» είναι το σύνθημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος μιλά για το πρόγραμμα «Αναγέννησης» του κόμματος.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Χάρης Καστανίδης: Να αλλάξει η οργανωτική εικόνα του κινήματος

«Οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούν, γιατί χρησιμοποιούνται μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Αφού αρχικώς στήθηκε σειρά δημοσκοπήσεων, ακολούθησαν συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία με βάση τα «αξιόπιστα» στοιχεία των δημοσκοπήσεων φιλοξενούν ή απορρίπτουν υποψηφίους, σύμφωνα με τις «δημοσκοπικές υποδείξεις».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και οφείλει να είναι η μεγάλη και σύγχρονη ελληνική Κεντροαριστερά. Εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αντλούμε τις ιδέες μας από τη μεγάλη δεξαμενή των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού», αναφέρει ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, στην ιδεολογική, προγραμματική διακήρυξη που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (24/11).

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Υποσχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κόμμα, που θα αντλεί τη δύναμη από την ιστορία του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει πλειοψηφική μεταρρυθμιστική και πατριωτική δύναμη. Με δυναμισμό, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα. Έτσι οραματίζομαι την «Ελλάδα την επόμενη μέρα».

«Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία απέναντι στους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτή είναι η μάχη αυτών των εκλογών.»

«Δεν πάμε πίσω νοσταλγώντας, μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα», είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, εξηγώντας τη θέση του για μετονομασία του κόμματος σε ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών. Ακόμη υπογράμμισε την ανάγκη ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι πρόσωπο που θα ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς εκτιμά ότι «η μάχη την επόμενη ημέρα θα δοθεί στη Βουλή, απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Γιώργος Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αναστηθεί με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας

«Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Παράταξης, πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων και καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντηρητική. Η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την προσπάθεια, είναι απαραίτητη. Η διαμόρφωση μιας νικηφόρας προοπτικής για την Παράταξή μας, που είναι προϋπόθεση για να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, είναι στα δικά μας χέρια. Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε σε πέρας αυτό το σπουδαίο έργο.»

Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε απόπειρα επηρεασμού των εσωκομματικών εκλογών μέσω των δημοσκοπήσεων. «Αναλογιστείτε, πώς είναι δυνατόν να δείχνουν την παράταξή μας να αυξάνει τη δύναμή της, ακόμη και κατά σχεδόν 50%, αλλά όλα τα άλλα να τα φέρνουν στα μέτρα τους; Με δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές μας εκλογές που οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έχουν καμιά αξία. Δημοσκοπήσεις με δείγμα 100 ανθρώπων – είναι δυνατόν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας; Γιατί; Γιατί κάποιοι θέλουν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα που τους βολεύει. Πρόκειται για απροκάλυπτη παρέμβαση στους θεσμούς της δημοκρατίας. Το κόμμα μας, θα εξετάσει αυτό το μείζον ζήτημα που το συναντάμε παντού στον κόσμο πια, και θα διερευνήσει τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης αυτού του χώρου, που δεν λογοδοτεί πουθενά».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παύλος Χρηστίδης: Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική παράταξη έχει σπουδαίο παρελθόν, ένα ισχυρό παρόν και ένα ακόμη ισχυρότερο μέλλον.

«Πιστεύω στην ανανέωση με περιεχόμενο, στην ενότητα που βασίζεται σε κοινές ιδέες και αξίες και στη διεύρυνση της παράταξης με όσους πολίτες νιώθουν προοδευτικοί και Δημοκράτες. Έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια παράταξη ελπίδας, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.»

«Ζούμε, σήμερα, χειρότερα από ότι ζούσαν οι γονείς μας.Η γενιά αυτή θέλει να ονειρευτεί και κάποιοι της το απαγορεύουν. Αυτό θέλω να αλλάξει. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή. Και αυτό είναι ένα δίκαιο, καθολικό αίτημα που θα αλλάξει τα δεδομένα ξανά.»

«Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα, δεν ανήκω σε μια κάστα πολιτικών, δεν φοβάμαι να κάνω επιλογές και συγκρούσεις»

Αντί για debate: Ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να συναντηθεί με νέους

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συναντηθεί σε λίγες ώρες με νέους – Σήμερα θα διεξαχθεί και το πολιτικό ντιμπέιτ για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ – Ο Γιώργος Παπανδρέου δε θα συμμετάσχει

Στις επάλξεις βρίσκονται οι 6 υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ με αποτέλεσμα οι δημόσιες ομιλίες και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο όλο και να πληθαίνουν καθώς πλησιάζουμε στην 5η Δεκεμβρίου – ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από τη μεριά του, εστιάζει ιδιαίτερα στις συναντήσεις και στην αλληλεπίδρασή του με νέους ανθρώπους. Αυτή την προσέγγιση θα ακολουθήσει και σήμερα καθώς γύρω στις 19.30 αναμένεται να βρεθεί με νέους σε κεντρικό καφέ της Αθήνας προκειμένου να προβούν σε έναν γόνιμο διάλογο. Η νεολαία του χώρου δραστηριοποιείται ενεργά σε αυτήν την πολυαναμενόμενη εκλογική διαδικασία και ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει γύρω του νεαρά πρόσωπα που τον στηρίζουν, αφού ουκ ολίγες φορές έχει θέσει επί τάπητος ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Την αισιόδοξη διάθεσή του μέσω μιας παιχνιδιάρικης φωτογραφίας με το σκυλάκι του μοιράστηκε με τους ακόλουθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι από το debate για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ που θα διεξαχθεί απόψε στις 22.00 στην ΕΡΤ, έχει αποφασίσει να απουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς, όπως έγινε γνωστό, διαφώνησε με τους όρους, το μοντέλο και το περιεχόμενο της τηλεμαχίας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *