Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μαζική προσέλευση στις κάλπες – Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον και η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στις 5.30 το απόγευμα είχαν ήδη ψηφίσει πάνω από 212.754 πολίτες, «σπάζοντας» το φράγμα των εκλογών του 2017, όταν ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων είχε φθάσει στις 211.191.

Αυτή την ώρα, μάλιστα, συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ – η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές – προκειμένου να αποφασιστεί η παράταση, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά τις τρεις, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή ( ΕΔΕΚΑΠ) να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, με τις πλευρές Ανδρουλάκη και Λοβέρδου να εμφανίζονται θετικές. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 200.000 και μάλιστα άνετα. Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2017.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπολογίζεται να κλείσουν οι κάλπες στις 9 το βράδυ (κανονικά, θα έκλειναν στις 7 το απόγευμα).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΔΕΚΑΠ, από τις 11 και μετά, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνον αργά το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000 πολίτες.

Στην Αυστραλία, η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ψήφισαν 108 άνθρωποι: Ανδρουλάκης (12) 11.1%, Γερουλάνος (2) 1.85%, Καστανίδης (3) 2.78%, Χρηστίδης (3) 2.78%, Λοβέρδος (34) 31.48%, Παπανδρέου (54) 50%.

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί για να ψηφίσει, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου. Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Στο κτήριο του δημαρχείου Αθηνών επί της Λιοσίων ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε λίγο μετά τις 08:00 σε εκλογικό τμήμα της Μεταμόρφωσης ώστε να ψηφίσει για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ…

Σε χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρής διάρκειας παράταση με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 Εκλογικά Τμήματα στην Ελλάδα (ποσοστό 99,6%) και η ψηφοφορία διεξάγεται δίχως προβλήματα. Μάλιστα, στην Αυστραλία έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν στα ακόλουθα εκλογικά τμήματα:

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης
  • Ο Παύλος Γερουλάνος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
  • Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου
  • Ο Παύλος Χρηστίδης στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων
  • Ο Χάρης Καστανίδης στο Ε’ Διαμέρισμα της Δημοτικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία έκανε μανικιούρ… ΠΑΣΟΚ και όπως ήταν φυσικό τράβηξε τα βλέμματα!

Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία για μια δυναμική επανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο είναι ο λόγος της προσέλευσης των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας όπως καταγράφεται από όσα λένε οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.

Έχουν ψηφίσει πάνω από 250.000 πολίτες

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα είχαν ήδη ψηφίσει πάνω από 250.000 πολίτες, «σπάζοντας» το φράγμα των εκλογών του 2017, όταν ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων είχε φθάσει στις 211.191.

Η ΕΔΕΚΑΠ – η αρμόδια επιτροπή για τις εκλογές – αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας για μια ώρα μετά την αθρόα προσέλευση.

Για την ακρίβεια, 238.000 είχαν ψηφίσει στις 6.30 το απόγευμα στην Ελλάδα και 2.000 στο εξωτερικό. Μισή ώρα μετά είχαν ξεπεράσει τις 250 χιλιάδες και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 270 χιλιάδες έως το τέλος.

Εξάλλου, ήδη η πλευρά Παπανδρέου είχε καταθέσει αίτημα για παράταση της ψηφοφορίας, με την πλευρά Λοβέρδου να δηλώνει σύμφωνη, υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια, ακριβώς επειδή ανέμενε μεγάλη προσέλευση.

Θετική ήταν και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι είναι αυτονόητη η παράταση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και νέα παράταση από την πλευρά Παπανδρέου

Τα πρώτα αποτελέσματα για τους νικητές των εκλογών αναμένονται μετά τις 10 το βράδυ όταν θα έχει ενσωματωθεί το 15% περίπου των ψηφοφόρων ανά την επικράτεια. Τότε θα γίνουν και οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

Υπολογίζεται να κλείσουν οι κάλπες στις 8 το βράδυ (κανονικά, θα έκλειναν στις 7 το απόγευμα).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΔΕΚΑΠ, από τις 11 και μετά, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνον αργά το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000 πολίτες.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε εκείνη του 2017 και, μάλιστα, από τις 5 το απόγευμα, ενώ τόνισε πως η εκλογική διαδικασία «στέλνει μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών».

«Να πάει καλύτερα η Ελλάδα»

Βρεθήκαμε σε κάποια ελάχιστα και εντελώς ενδεικτικά -και όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά- εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας από το πρωί για να πιάσουμε το σφυγμό του κόσμου που πήγε να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Τα βασικά σλόγκαν των υποψηφίων φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από τους ψηφόφορους της παράταξης και αυτό που φαίνεται κυρίαρχο είναι η προσδοκία τους ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ διαθέτει τις προϋποθέσεις για ν’ ανακάμψει και να μην περιοριστεί στο μέλλον σε ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ή απλώς ένας μικρός κυβερνητικός εταίρος ενός κυβερνητικού συνασπισμού όπως συμβαίνει την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα αυτή η προσδοκία στα λεγόμενα των ψηφοφόρων πάει χέρι-χέρι με το πως οι ίδιοι θέλουν και βλέπουν το ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως προς την πορεία της χώρας. «Για να πάει καλύτερα η Ελλάδα» μας λέει ορθά-κοφτά ο κύριος Χρήστος όταν τον ρωτάμε τι είναι αυτό που τον φέρνει σήμερα στις κάλπες για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *