Εκβιάζει ξανά η Gazprom: Επικαλείται ανωτέρα βία και κόβει το φυσικό αέριο στη Γερμανία

Το πρακτορείο Reuters έφερε στη δημοσιότητα επιστολή της Gazprom προς “μεγάλο πελάτη” με ημερομηνία 14 Ιουνίου – Αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του- αναφέρεται ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο.

Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας για να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε έναν τουλάχιστον μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας με ημερομηνία 14 Ιουλίου που επικαλείται το πρακτορείο.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω “έκτακτων” περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που είναι η κύρια οδός εφοδιασμού της Γερμανίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ζήτησε από τον γερμανικό όμιλο Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η τουρμπίνα από τον Καναδά για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 είναι καθ’ οδόν προς τη Ρωσία, γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, γράφει η ρωσική εφημερίδα “Kommersant”, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, η τουρμπίνα, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, έχει επισκευαστεί και παραδόθηκε από τον Καναδά στη Γερμανία με αεροπλάνο την Κυριακή.

Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα με τα logistics ή τα τελωνεία, θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει η τουρμπίνα στη Ρωσία. Για να τεθεί σε λειτουργία θα χρειαστούν άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Η “Kommersant” γράφει ότι η Gazprom δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα αυξήσει ξανά τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, μετά την επανεγκατάσταση της τουρμπίνας. Από τις 16 Ιουνίου, η εταιρεία είχε μειώσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητάς του, πριν τον κλείσει για εργασίες συντήρησης πριν μία εβδομάδα.

Η Gazprom δεν προέβη σε σχολιασμό.

Η απόφαση της Gazprom αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Υπό συντήρηση ο Nord Stream 1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά επιδιώκει να συνεχίσει η προμήθειά της έως ότου μπορέσει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά αποθέματα.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω μεγάλων οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που βρίσκεται υπό συντήρηση.