Δύο συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο στην Καλαμάτα

Δύο συγκεντρώσεις για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου θα γίνουν σήμερα στην Καλαμάτα. 

Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, και στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας με τις δύο συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται στις 6.30 μ.μ. Φορείς και σωματεία έχουν καλέσει τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, απευθύνει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας.

“Τιμάμε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν μέχρι και την ζωή τους κατά της χούντας”, αναφέρει το συνδικάτο και παρατηρεί: “Το σύνθημα ‘Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ’ είναι επίκαιρο ειδικά την εποχή που λόγω της συμμετοχής μας εμπλεκόμαστε σε μεγάλους ανταγωνισμούς και πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα του Ελληνικού κεφαλαίου, από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη. Με τις παροχές λιμανιών και βάσεων στο ΝΑΤΟ η χώρα μας γίνεται θύτης άλλων λαών και πιθανός στόχος αντιποίνων.

Γι’ αυτό απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από ΕΕ-ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Τώρα τερματισμός της σφαγής και άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από την Παλαιστίνη. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στην σφαγή των παλαιστινίων από το Ισραήλ, της ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Γάζα.

Το σύνθημα ‘Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία’ είναι επίκαιρο και σήμερα γιατί διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν την παιδεία και υγεία, καταστέλλουν τα δικαιώματά μας, ποινικοποιούν τους αγώνες μας. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή ζούγκλα. Μας δείχνει τον δρόμο ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!”.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 

Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, απευθύνει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οπως επισημαίνει, “καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του 1973 και να συσκοτίζουν τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης, το Πολυτεχνείο πλανάται σαν σκιά τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από την Ιστορία, για να θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει”.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφέρει ότι “μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα γεγονός- σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία και σημειώνει: “Ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει την Ιστορία της χώρας, θέτοντας τα θεμέλια για την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τη μεταπολίτευση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε μόνο μία μαζική εναντίωση των νέων της εποχής απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ήταν επίσης ένα κίνημα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και μιας δικαιότερης κοινωνίας, ένα αίτημα που εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά.

Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή”.