Δυναμική δράση ενάντια στη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος

Στο ανοιχτό κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για κοινό μέτωπο κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής ανταποκρίθηκαν επαγγελματικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς της Μεσσηνίας, που ταλανίζονται από την κρίση ακρίβειας και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που είναι καταφανώς δυσανάλογοι με την κατανάλωση ρεύματος. Όλοι τους στις τοποθετήσεις τους κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, καθώς οι λογαριασμοί “στραγγαλίζουν” τους επαγγελματικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, οδηγώντας σε αδιέξοδο ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις. Όλοι τους εξουσιοδότησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες και προσφυγές προκειμένου να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τι ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης:

Μαργέλης: “Να μην διακοπεί σε κανένα ‘Έλληνα πολίτη το ρεύμα μέχρις ότου τα Δικαστήρια αποφασίσουν επί της νομιμότητας της ρήτρας”

“Είναι τιμητική για τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας η παρουσία σας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Είναι ένα σημαντικό γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον Νομό μας, ημέρα κατά την οποία συστρατεύονται επιστημονικοί Σύλλογοι, επαγγελματικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς με σκοπό να αναδειχθεί ένα σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνο τα μέλη μας αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, θέμα το οποίο πέραν από την νομική του διάσταση, το αντιμετωπίζουμε με την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία.

Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ότι αφορά την κατανάλωση ρεύματος και παρόλα αυτά το κόστος της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, του αυξάνει τον λογαριασμό 2 και 3 φορές και τότε πραγματικά τρελαίνεται.

Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ ενδιαφερόμαστε για τους συμπολίτες μας, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουν την δυνατότητα να τον εξοφλήσουν και σε περίπτωση που γίνουν διακοπές ρεύματος, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

“Η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και των παράνομων πράξεων των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες «σπάνε» μονομερώς υπογεγραμμένα συμβόλαια με σταθερό τιμολόγιο εκμεταλλευόμενες τα ψιλά γράμματα”

Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει αναλάβει μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, την προετοιμασία άμεσων δικαστικών ενεργειών για το ζήτημα της συμβατότητας της σχετικής ρήτρας αναπροσαρμογής με το δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή.

Είναι ξεκάθαρη και σταθερή η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους συμπολίτες μας γενικότερα για να αντιμετωπίσουν και σε νομικό επίπεδο την τεράστια αύξηση των τιμολογίων ενέργειας. Τονίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 90 του Κώδικα Περί Δικηγόρων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα να ασκούν παρεμβάσεις ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού κοινωνικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, θα επιδιώξουμε όλοι μαζί να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας με κύριο αίτημα, ότι το μείζον κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να στερηθεί από κανένα σπίτι μέχρις ότου τα Ελληνικά Δικαστήρια αποφανθούν και αποφασίσουν εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι συμβατή με την Ελληνική νομοθεσία και την ενωσιακή έννομη τάξη.
Μέχρι τότε κανένας Έλληνας πολίτης, καμία επιχείρηση, κανένας επιτηδευματίας δεν μπορεί να στερηθεί το βασικό αυτό αγαθό.

“Θα πρέπει να μην διακοπεί σε κανένα ‘Έλληνα πολίτη το ρεύμα μέχρις ότου τα Δικαστήρια αποφασίσουν επί της νομιμότητας για την ρήτρα αναπροσαρμογής για την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει σαφή άποψη, ότι αντίκειται στους γενικούς όρους συναλλαγών, στην προστασία του καταναλωτή και στο δίκαιο του ανταγωνισμού”

Τσώνης: “Η απαίτησή μας είναι φθηνό ρεύμα-Υπάρχουν λύσεις-Είδαμε τι έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία”

Για συστράτευση των παραγωγικών φορέων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, επισημαίνοντας πως η ακρίβεια και η κρίση στην ενέργεια θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει τους φορείς και την κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι λύσεις υπάρχουν, όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ επεσήμανε την εξουσιοδότηση που έδωσε το Εργατικό Κέντρο στον Δικηγορικό Σύλλογο να κινηθεί νομικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Φαββατάς: “Πρέπει να ανασάνουν οι πολίτες από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς-Δεν αντέχει η κοινωνία να πληρώσει αυτό το κόστος ενέργειας“

Για νόμο που ψηφίστηκε το 2013 και εφαρμόστηκε το 2021 έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΕ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, αναφορικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής, ζητώντας την αναστολή του νόμου, και τασσόμενος υπέρ της νομικής προσφυγής για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε λογαριασμούς 3 και 4 φορές πάνω, και τους πολίτες σε αδιέξοδο. “Δεν αντέχει η κοινωνία να πληρώσει αυτό το κόστος ενέργειας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ζητώντας να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *