Δυναμικά η ΠΟΕΣΕ στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης με την συμμετοχή και του Σ.Κ.Ε.Α Καλαμάτας

Η κατάσταση στο χώρο της εστίασης έχει εξελιχθεί σε ”γρίφο για δυνατούς λύτες” με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Η καθημερινότητά τους έχει μετατραπεί σε μια περιπέτεια η οποία εξελίσσεται χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει την τελική έκβασή της. Το ενεργειακό, η πανδημία, η ακρίβεια, η φορολογία, το μισθολογικό κόστος, τα δυσθεώρητα ενοίκια είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βέβαια να βρίσκουν λύση σε όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες που τους οδηγούν στο αδιέξοδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) αποφάσισε να κινητοποιηθεί οργανώνοντας δράση και εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας λόγω της πανδημίας και έχει πλήξει ιδιαίτερα τον Κλάδο μας τόσο από την ραγδαία αύξηση στην ενέργεια, την καλπάζουσα ακρίβεια στις Α΄ ύλες, όσο και από την γενικευμένη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πολύμηνης διάρκειας της πανδημίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αναχαίτισης από την πλευρά της κυβέρνησης θα δώσει την χαριστική βολή σε χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και τους εργαζόμενούς μας.

Καλούμε τα Σωματεία-Μέλη μας να συμμετέχουν δυναμικά στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης την
Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, σε συμπόρευση με τις κατά τόπους Ομοσπονδίες και άλλες Κοινωνικές Ομάδες, σε τοπικές συγκεντρώσεις, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή να δώσουμε το μήνυμα πως αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα το λουκέτο είναι προ των πυλών με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία αλλά και την ανεργία.

Το κεντρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 πμ.

Βασικά αιτήματα:

· Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
· Πάγωμα οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
· Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους για τη συγκράτηση
των θέσεων εργασίας.
· Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών .
· Πάγωμα αυξήσεων ενοικίων.
· Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών .
· Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι επιχειρήσεις

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους στις δέκα το πρωί, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο εκπρόσωποι φορέων των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών. Υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και δεν αντέχουν χωρίς ουσιαστική στήριξη να ανταπεξέλθουν και στη νέα ενεργειακή κρίση.

Τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ε.Β.Ε.Σ. Νομού Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Μαρία Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νίκος Μαλαπέτσας και η Πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων και Κομμωτών Μεσσηνίας Κέλλυ Φερέτου, με θέμα την συμμετοχή τους στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης, που θα γίνει την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Από τους συμμετέχοντες μόνο οι Κουρείς και οι Κομμωτές έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ οι υπόλοιποι φορείς και σύλλογοι θα συγκεντρωθούν κάτω από το παλιό Επιμελητήριο στην οδό Αριστομένους και Χρ. Κουμάντου στις 10 το πρωί.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΜ, Γιώργος Καπερώνης, ανέφερε ότι η ραγδαία αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας από τη μια και η συσσώρευση υποχρεώσεων από την άλλη, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο σημαντικό αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξης.

Παρατήρησε ότι τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει πάρει η κυβέρνηση υπολείπονται των αναγκών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων. 

Ο Γιώργος Καπερώνης ζήτησε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πάγωμα των οφειλών της πανδημίας προς το Δημόσιο και προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Ως πολύ δύσκολη περιέγραψε την κατάσταση για τις επιχειρήσεις και η εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μαρία Ασημακοπούλου, σημειώνοντας ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων μειώνεται ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ζήτησε, μεταξύ άλλων, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ενέργειας όσο διαρκεί η κρίση, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, πρόσβαση των επιχειρήσεων στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, μείωση του ΦΠΑ, αποζημίωση τους επαγγελματίες που νοσούν στην πανδημία. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, από την πλευρά του τόνισε ότι οι επιχειρήσεις βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της κατανάλωσης ακόμη και κατά 50% και ταυτόχρονα την αύξηση του λειτουργικού κόστους ακόμη και κατά 70%. Αυτή η κατάσταση, συνέχισε, θα οδηγήσει σε μια επανάληψη της κατάστασης του 2012, όπου αναγκάστηκαν να κλείσουν 100.000 επιχειρήσεις. 

Για αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη φαινόταν που οδηγείται η κατάσταση ωστόσο δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μέτρα και όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε, αλλά η κυβέρνηση έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει αχάριστους και μίζερους τους επαγγελματίες οι οποίοι έβαλαν πλάτη και έχυσαν αίμα στις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων 12 χρόνων. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ενσυναίσθηση και φιλότιμο, μας αξίζει σεβασμός, είπε ο κ. Πετρόπουλος, που συνέχισε σημειώνοντας ότι στο ενεργειακό ζήτημα η εφαρμοζόμενη πολιτική εξυπηρετεί συμφέροντα, κάτι που σημείωσε ότι ουσιαστικά το αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν παραδέχτηκε ότι εταιρίες ενέργειας έχουν υπερκέρδη και θα τα φορολογήσει, όπως είπε, με 90%. 

Στα αιτήματα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης συμπεριέλαβε και την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρο που θα οδηγήσει στην ταχύτερη κυκλοφορία του χρήματος και στην αύξηση της κατανάλωσης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, τόνισε ότι όλοι οι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι ενωμένοι και να διεκδικήσουν από κοινού τα αιτήματά τους, διότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν όλοι και όχι μόνο ένας κλάδος. 

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων-Κομμωτών Κέλλυ Φερέτου, παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας του κλάδου και τόνισε ότι η Τετάρτη είναι μέρα απεργίας για τους κουρείς και κομμωτές της χώρας. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *