Διανομή φυσικού αερίου στην Καλαμάτα με έγκριση της ΡΑΕ από την HENGAS

Τη χορήγηση άδειας διανομής φυσικού αερίου -κατασκευής δικτύου- στην εταιρεία “HENGAS A.E.” για τον Δήμο Καλαμάτας, ενέκρινε η ΡΑΕ.

Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί στις 17 Φεβρουαρίου και μόλις χθες, 2 μήνες μετά, έγινε γνωστή. Η άδεια διανομής χορηγείται για περίοδο 25 ετών με λήξη στις 31/12/2047.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου το έργο του φυσικού αερίου να υλοποιηθεί από την κρατική εταιρεία, τη ΔΕΔΑ, στην οποία θα παραχωρούσε και χρηματοδότηση 20 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σε ένα πρώτο του σχόλιο χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε τη διαφωνία του για τη χορήγηση της άδειας στην ιδιωτική εταιρεία κι ενημέρωσε ότι τα χρήματα που θα δίνονταν στη ΔΕΔΑ, η Περιφέρεια τα πήρε πίσω και πρόκειται να διατεθούν για έργα στο οδικό δίκτυο, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι η χορήγηση της άδειας εγκρίνεται “σύμφωνα με τον νόμο, τον κανονισμό αδειών, το αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης και τους γενικούς και ειδικούς όρους. Δεδομένου του χρόνου έκδοσης της άδειας, ως πρώτο έτος νοείται το 2022 και συνεπώς τα μεγέθη που παρατίθενται στο υποβληθέν αρχικό πρόγραμμα ανάπτυξης”. Με βάση την απόφαση, “το δίκτυο διανομής θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα στοιχεία και τις οδεύσεις που παρουσιάστηκαν στο 1ο κεφάλαιο της αίτησης.

Η διαδικασία της κατασκευής μπορεί να διακριθεί στις εξής φάσεις – στάδια: 1. Κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσης CNG και του αγωγού Φ160. 2. Κατασκευή του βασικού μέρους του βασικού βρόγχου (αγωγού Φ125) και σύνδεση μεγάλων εμπορικών καταναλωτών και του Νοσοκομείου. 3. Ολοκλήρωση του βασικού βρόγχου (Φ125), σύνδεση επιπλέον αποσυμπιεστή και πύκνωση του δικτύου με δίκτυο αγωγών Φ63. 4. Ολοκλήρωση του δικτύου Φ63. 5. Σύνδεση αεριοποιητή LNG και επιπλέον καταναλωτών (μετά το τέλος της πενταετίας, υπολογίζεται στο 6ο έτος). Συγκεντρωτικά, το συνολικό μήκος του δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης θα είναι 9.500 μέτρα, ενώ τα επιμέρους μήκη αγωγών ανά έτος κατασκευής θα είναι: 2022 – 3.000 μέτρα, 2023 – 3.000 μέτρα, 2024 – 2.000 μέτρα και 2025 – 1.500 μέτρα.

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Καλαμάτας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 9.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 1.750 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 2.645 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.105 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Το συνολικό κόστος επένδυσης για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Καλαμάτα ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκ. ευρώ. Μέρος του ποσού αυτού θα καλυφθεί από ιδία κεφάλαια, επιδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία έχει λάβει ήδη βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *