Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 8,5 μονάδων για τη ΝΔ – Θετικό το 51% για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα, λέει το 51% – Όμως, χρειάζονται και άλλα, λέει το 40% – Πάνω από ένας στους τρεις αισιοδοξεί για την πορεία της οικονομίας , στο 55% οι απαισιόδοξοι  – Εκλογές το ’23 θέλει το 46% – Mεγάλο προβάδισμα ΝΔ στην παράσταση νίκης – Διχασμένη παραμένει η κοινωνία για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%.
dimoskopisi-19
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 55% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ μεγάλη διαφορά 31 μονάδων στην «παράσταση νίκης», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να εδραιώνει ένα προβάδισμα στον χώρο των «κεντρώων» ψηφοφόρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει κυρίαρχος και στον χώρο αυτόν.  
dimoskopisi-17
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί  άνετο προβάδισμα 13 μονάδων καθώς προηγείται με 39%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 32%.
dimoskopisi-16
Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 41% λέει μέσα στο 2022 και το 13% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.
dimoskopisi-10

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 9 έως 11 Μαΐου σε δείγμα 1.206 πολιτών τέθηκαν ερωτήσεις για το σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας, και πιο ειδικά για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς και για την ενεργειακή ακρίβεια και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, το 43% δηλώνει ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα ποσοστό 31% εξ αυτών θεωρεί ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα. 
Ωστόσο, ένα ποσοστό 44% κρίνει ότι τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.
dimoskopisi-2
Για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας του τελευταίου διαστήματος, το 51% των ερωτηθέντων κρίνει ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 40% εξ αυτών να θεωρεί ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα. 
Το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα μέτρα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.
dimoskopisi-4
Αρνητικό είναι το κλίμα για την οικονομία, καθώς το 55% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «μάλλον απαισιόδοξα» (31%) και «σίγουρα απαισιόδοξα» (24%) την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. 
«Σίγουρα αισιόδοξα» και «μάλλον αισιόδοξα» βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομία το 36%. 
dimoskopisi-6
Στις 8,5 μονάδες μετά από την αναγωγή επί των εγκύρων κατέγραψε η Pulse – για λογαριασμό της τηλεόρασης του Skai – την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 9 με 11 Μαΐου, σε μία στιγμή που είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα συνέδρια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.  
dimoskopisi-20
Σε μία συγκυρία κρίσης, με την ακρίβεια να επιμένει και τον πόλεμο στην Ουκρανία να «βαλτώνει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί  άνετο προβάδισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα επικρατώντας με μεγάλες διαφορές και στα ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, όπως και τα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
dimoskopisi-12
dimoskopisi-13
dimoskopisi-14
dimoskopisi-15

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει πολύ ψηλότερα ποσοστά σε σχέση με εκείνα του κομματός του, ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Ανδρουλάκης χαμηλότερα. 

Τις μεγαλύτερες εισροές – 8,5 ποσοστιαίες μονάδες – έχει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , που διατηρεί και την μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων των εκλογών του 2019, στο 72%. Η ΝΔ έχει συσπείρωση 67% και ο ΣΥΡΙΖΑ 65%. 
dimoskopisi-21
Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία πρώτα κόμματα κερδίζουν μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, όπως και το ΜέΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ οι «Έλληνες» που επιχειρούν να καλύψουν τον χώρο της Χρυσής Αυγής, καταγράφονται στο 2% στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, μειώνεται κατά 1,5 μονάδες η   λεγόμενη «γκρίζα» ψήφος.    
dimoskopisi-18
Η πλειοψηφία – 46% – θέλει εκλογές μέσα στο 2023, δηλαδή λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες, με το 41% να ζητά εκλογές μέσα στο 2022 – και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να θέλουν πρόωρες εκλογές σε ποσοστό 79%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται πρακτικά διχασμένοι ως προς τον χρόνο των εκλογών. 
dimoskopisi-11

Αποδοχή για τα μέτρα για το ρεύμα

Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «δεξιοί», ή «κεντροδεξιοί», η θετική αποδοχή των μέτρων – έστω κι αν οι περισσότεροι δηλώνουν ότι χρειάζονται και άλλα – φτάνει το 80%.

Μεταξύ των «κεντρώων» η αποδοχή φτάνει το 67%, πέφτει στο 39% μεταξύ των «κεντροαριστερών» και στο 26% μεταξύ των «αριστερών».
dimoskopisi-5
Ωστόσο, για την πορεία της οικονομίας αισιόδοξοι δηλώνουν κατά πλειοψηφία – και μάλιστα 78% – οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αντίθετα, η αισιοδοξία πέφτει στο 10% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στο 34% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
dimoskopisi-7
dimoskopisi-8
dimoskopisi-9
«Στα δύο» διχασμένη παραμένει  η ελληνική κοινωνία σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία, με την μεγάλη πλειοψηφία – οκτώ στους δέκα – των ψηφοφόρων της ΝΔ να τις επικροτούν. Αντίθετη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, με δύο στους τρεις να κάνουν λόγο για «λανθασμένη επιλογή, ενώ διχασμένη η είναι εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 
dimoskopisi-3