Δημοσκοπήσεις – Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – Ποιος κερδίζει τη «μάχη» του κέντρου

Πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση και οι ανακατατάξεις στον χώρο του Κέντρου, οι οποίες αποκτούν άλλα χαρακτηριστικά λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς με τους οποίους τα κόμματα θα εισέλθουν στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ανησυχητική κάμψη για τη ΝΔ

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το 10%.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενισχυμένο κατά 1,3%, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡα25 και της Ελληνικής Λύσης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, το Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,3%, το ΜέΡα25 4%, η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4%. 

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Δημοσκόπηση Pulse

Σε διψήφια ποσοστά παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρούν οριακά (-0,5%).

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, που βίωσε πρόσφατα την απώλεια της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, το κόμμα «βλέπει» ενίσχυση των ποσοστών του (+1,5%), οδεύοντας προς τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Αναφορικά με τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ και των δύο, ενώ ειδικά για τη συμφωνία Αθήνας – Παρισιού το ποσοστό είναι συντριπτικό, καταγράφοντας ποσοστό 65% συνολικά.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι, στον απόηχο των δύο συμφωνιών, η ανησυχία της κοινής γνώμης για την Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά παραμένει μεν μεγάλη, ωστόσο, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση συγκριτικά με την έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση για τη λήψη περισσότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης με διαφορά 16%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 41%, ενισχύοντας ελαφρά τα ποσοστά του από τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου (40%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 25% των ερωτηθέντων, με μικρή υποχώρηση στα ποσοστά του (26%).

Το 30% απαντά ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. 

Ακρίβεια: Χρειάζονται και άλλα μέτρα προστασίας

Στην ερώτηση πώς αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 40% συνολικά θεωρεί τα μέτρα σίγουρα θετικά (14%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 42% σίγουρα αρνητικά (23%) ή μάλλον αρνητικά (19%). 

Στην ερώτηση αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προστασίας έναντι των αυξήσεων, το 86% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά «σίγουρα ναι» (69%) και «μάλλον ναι» (17%). 

Ελληνοτουρκικά: H ανησυχία παραμένει μεγάλη, αλλά υποχωρεί

Ερωτηθέντες κατά πόσο τους ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα, το 60% συνολικά (από 73% συνολικά στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου) απαντά «πολύ» (34%) και «αρκετά» (26%), το 18% απαντά «μέτρια» (από 12%), ενώ το 14% συνολικά (από 7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) απαντά «λίγο» (8%) και «ελάχιστα έως καθόλου» (6%). 

«Ναι» στις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ

Για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το 65% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά ότι την αξιολογεί σίγουρα θετικά (39%) ή μάλλον θετικά (26%), ενώ το 18% συνολικά μάλλον αρνητικά (10%) ή σίγουρα αρνητικά (8%). 

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (48%) λέει «ναι» στην ελληνογαλλική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές του 2019 την καταψήφισε στη Βουλή. 

Ως προς την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, το 58% των ερωτηθέντων συνολικά την αξιολογεί σίγουρα θετικά ή μάλλον θετικά (από 29%), ενώ το 22% συνολικά αρνητικά (από 11%). 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *