Δήμος Μεσσήνης: Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των Παπατσωναίων

Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο ταφής των Παπατσωναίων, στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Εύας, τελέστηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης προς τιμήν του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη και της οικογένειάς του, για τη σημαντική συμβολή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στην τελετή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μπάμπης Μακρής, ο εντεταλμένος σε θέματα πολιτισμού δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπουρίκας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Εύας Γιάννης Καλύβας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμαρά Ηλίας Μπουρίκας, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάσης Ψαρούλης, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Εύας Πετρούλα Γεωργοπούλου και τσολιάδες που με αρχηγό τον «Παπατσώνη» συμμετέχουν κάθε χρόνο στην αναπαράσταση της ανακατάληψης της Καλαμάτας.

«Τιμούμε τους αγωνιστές του τόπου μας και μνημονεύουμε τη θυσία τους. Σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση για τον οπλαρχηγό Δημήτριο Παπατσώνη γίνεται υπό περιοριστικές συνθήκες. Βούλησή μας είναι κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται αυτές οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στους ήρωές μας. Ο αγώνας τους πρέπει να είναι οδηγός και πυξίδα στη ζωή μας, ώστε η Ελλάδα μας να οδηγηθεί σε καλύτερες μέρες», σημείωσε σχετικά ο κ. Αθανασόπουλος μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνου από το δήμαρχο στην προτομή του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της Κοινότητας Εύας.

Η δε κα Γεωργοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του Δημητρίου Παπατσώνη, εξαίροντας τη συμμετοχή του στις μάχες σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου μέχρι το θάνατό του στη μάχη των Τρικόρφων το 1825.

Ακολούθως οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Εύας στο οποίο αποτυπώθηκε σε γκράφιτι ο οπλαρχηγός Δημήτριος Παπατσώνης. Το γκράφιτι έγινε σε συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, στο πλαίσιο των δράσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Ο Ρ Τ Α Σ Μ Ο Υ  

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ    

Ορίζεται γενικός & τριήμερος σημαιοστολισμός, από την 8η πρωινή της 23ης Μαρτίου και μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2021. 

Το βράδυ της 24ης και 25ης Μαρτίου πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.  

23η Μαρτίου 2021  

KΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΑΣ 

ΩΡΑ 13:00 Επιμνημόσυνη Δέηση στον χώρο ταφής των Παπατσωναίων, στο  εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Εύας.  

25η Μαρτίου 2021  

 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 

ΩΡΑ 09:00 Έπαρση ΣΗΜΑΙΑΣ στη κεντρική πλατεία Μεσσήνης, παρουσία  Δημοτικής Αρχής & αντιπροσωπείας Δημοτικής Φιλαρμονικής.  

ΩΡΑ 09:20 Συνάντηση Δημάρχου με μέλη Δ.Σ & Τ.Σ στο Μουσείο Χαρακτικής  «Τάκης Κατσουλίδης», για μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεσσήνης.  

ΩΡΑ 09:30 Άφιξη Δημοτικής Αρχής στον Ιερό Ναό.  

ΩΡΑ 10:00 ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον  Δήμαρχο Μεσσήνης Αθανασόπουλο Γεώργιο.  

ΩΡΑ 10:25 Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Επίσκοπο Ανδρούσης & Μεσσήνης,  Ιωσήφ.  

ΩΡΑ 10:40 Μετάβαση στη Κεντρική Πλατεία, στο Ηρώο. Επιμνημόσυνη Δέηση  στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής.  Κατάθεση στεφάνων. 

ΩΡΑ 18:00 Υποστολή σημαίας με φροντίδα των Α.Τ. Μεσσήνης & Δημοτικής  φιλαρμονικής Μεσσήνης.  

Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Μεσσήνης Μπιζύμης Μιχαήλ.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 

ΩΡΑ 09:30 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ανδρούσας  & κατάθεση στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΛΥΡΑΣ 

ΩΡΑ 9:30 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιου Αθανασίου Βαλύρας & κατάθεση  στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 

ΩΡΑ 9:30 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιου Ιωάννου Θεολόγου Αριστομένους &  κατάθεση στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΑΣ 

ΩΡΑ 10:00 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών & κατάθεση  στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΓΓΑΣ 

ΩΡΑ 9:30 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιου Νικόλαου Λογγάς & κατάθεση  στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 

ΩΡΑ 10:00 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιου Νικόλαου Πεταλιδίου & κατάθεση  στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΤΖΗ 

ΩΡΑ 10:00 πμ. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου  Χατζή & κατάθεση στεφάνου.  

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ 

ΩΡΑ 9:30 πμ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιου Νικόλαου Τρικόρφου & κατάθεση  στεφάνου.  

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός θα εορτάσει την επέτειο της εθνικής  παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία συμπίπτει με την συμπλήρωση  των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.  

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του  κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές  εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τέλεση δοξολογιών, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα  με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, ενώ οι καταθέσεις στεφάνων θα 

πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας  υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.  

Το παρόν αποτελεί και ιδιαίτερη π ρ ό σ κ λ η σ η 

Μεσσήνη 22 Μαρτίου 2021  

Ο Δήμαρχος  

 Γεώργιος Ηλ. Αθανασόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *