Βασίλης Κοσμόπουλος: Κριτική στη δημοτική αρχή για αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά και αναθέσεις μελετών

Δύο φράγματα στην Αρτεμισία και στο “Λιθωμένο Φίδι” και ένωση των υποστυλωμάτων στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, στο παλιό Δημαρχείο, προτείνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος, για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”, διαφωνώντας με την εκβάθυνση και τη διαπλάτυνση του Νέδοντα, ιδιαίτερα στο σκεπασμένο τμήμα του που θα αναστατώσει την πόλη.

Τις θέσεις αυτές παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο “Rex”, όπου, ακόμα, άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για την προχειρότητα στις αστικές αναπλάσεις και την επέκρινε δριμύτατα για τις απευθείας αναθέσεις μελετών. Παρόντες ήταν και οι σύμβουλοι Βασίλης Κανάκης, Στάθης Σταματόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς.

Αρχικά, στηλίτευσε τη δημοτική αρχή γιατί σε ασφυκτική προθεσμία λίγων ημερών καλούντα να αξιολογήσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία μαζί με τα σχέδια υπερβαίνει τις 750 σελίδες. Και κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του δημάρχου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που στις 3 το απόγευμα, είχε συγκαλέσει διαπαραταξιακή επιτροπή, ενώ νωρίτερα θα εξέφραζε άποψη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Αφού εξέφρασε κι εξήγησε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το προτεινόμενο από το υπουργείο έργο θωράκισης της περιοχής, παρουσίασε τις προτάσεις του για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΑΓΩΓΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ – ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Αναλυτικά ανέφερε ότι “η ύπαρξη του περιμετρικού συλλεκτηρίου αγωγού ο οποίος θα παραλαμβάνει τα όμβρια από τη Δυτική Καλαμάτα – ρέμα Ελαφογκρέμη (οδός Γλαύκου), ρέμα Λαγκάδα (οδός Δράκου) και μέσα από το ρέμα Καραμπογιά τα οδηγεί στο Νέδοντα είναι μονόδρομος. Τα πιο πάνω αναφερθέντα ρέματα δεν πρέπει όμως να στραγγαλιστούν πλήρως, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να παραλαμβάνουν την ποσότητα των ομβρίων που επιτρέπουν οι υπάρχουσες σήμερα υποδομές και να διοχετεύεται στο συλλεκτήριο αγωγό η πλεονάζουσα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε εμπλουτισμό του υπεδάφους, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομβρίων της λεκάνης του Νέδοντα πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετηθεί η κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό, ώστε να μειωθεί η ποσότητα και η ορμή των υδάτων που τελικά θα καταλήγουν σε αυτόν κάτω από το «Λιθωμένο Φίδι»”.

Υπενθύμισε την τεχνική έκθεση για προτεινόμενη μελέτη του υδραυλικού έργου κατασκευής ταμιευτήρα εμπλουτισμού άρδευσης – ύδρευσης στην Αρτεμισία, που παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος τον Αύγουστο του 2021 και πρόσθεσε: “Ένα δεύτερο φράγμα κοντά στο «Λιθωμένο Φίδι» μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την ποσότητα των υδάτων, ώστε σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν στο σκεπασμένο τμήμα του ποταμού (ένωση υποστυλωμάτων στο βόρειο σκεπασμένο τμήμα, εξομάλυνση πυθμένα κλπ.) να αυξηθεί η ταχύτητα ροής των υδάτων με άμεση συνέπεια την αύξηση της παροχετευτικότητας της διατομής του ποταμού και επομένως την αποφυγή αφενός της εκβάθυνσης της κοίτης εντός της πόλης και αφετέρου του ξηλώματος του σκεπαστού τμήματος που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία για μεγάλο διάστημα στην καθημερινότητα της πόλης. Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας λύσης είναι πολλά και συνάδουν απόλυτα με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα”.

Εκτίμησε πως “η πρόταση του υπουργείου, αν και ιδιαίτερα ακριβή, θα καταστεί χρήσιμη για την πόλη πιθανόν μία φορά στα 50 ή στα 100 χρόνια, ενώ η πιο πάνω αναφερθείσα θα είναι άμεσα, μετά την κατασκευή των φραγμάτων και διαρκώς ωφέλιμη για την πόλη” και θύμισε ότι “στην πλημμύρα του 2016 δεν υπήρξε πρόβλημα με το Νέδοντα, καθώς η στάθμη του ποταμού παρέμεινε τουλάχιστον 2,50μ. κάτω από τη στέψη του”.

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι “με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ο Νέδοντας από τη γέφυρα της Σπάρτης μέχρι την εκβολή του θα λειτουργεί πλέον ως κλειστός αγωγός και αντιμετωπιζόμενος ως τέτοιος μπορεί να σκεπαστεί και σε άλλα τμήματά του, δίνοντας στην πόλη πολλούς κοινόχρηστους χώρους και θέσεις στάθμευσης”.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Για τις αστικές αναπλάσεις που προωθεί η δημοτική αρχή σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας, αφού αναφέρθηκε στην προχειρότητα και τα σοβαρά λάθη της μελέτης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που ανέδειξε και η παράταξή του, παρατήρησε πως κατά την παραλαβή των οριστικών μελετών από την Οικονομική Επιτροπή πάλι σειρά λαθών και αβλεψίες στις υπό παραλαβή μελέτες. Ενδεικτικά, κατέγραψε ζητήματα στην αρχιτεκτονική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, τη μελέτη συγκοινωνιακών έργων, την υδραυλική – υπήρχαν σχέδια μόνο των οδών Κλαδά, Φραντζή και Αριστοδήμου – και τη φυτοτεχνική μελέτη.

Ενημέρωσε ότι κατέθεσαν τις ακόλουθες προτάσεις: “Να ελαχιστοποιηθεί η τοποθέτηση των κυβολίθων και να αντικατασταθούν από ασφαλτικούς λεπτοτάπητες που θα έχουν και καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα.

Η κατασκευή των κυβολίθων με διάστρωση των οδών με ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 10-12 εκ., δυσκολεύει τον εντοπισμό και την επισκευή των δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και ομβρίων κάτω από αυτές. Να τοποθετηθούν για την αποφυγή ατυχημάτων προστατευτικές μπάρες στα σημεία των διασταυρώσεων, όπου το ύψος των οδών είναι ίδιο με το ύψος των πεζοδρομίων. Και να χρησιμοποιηθούν καμπύλοι κυβόλιθοι στις οδούς, γιατί μετακινούνται δυσκολότερα από τους ορθογώνιους κατά την κίνηση των αυτοκινήτων σε αυτούς.

Διαφάνεια7a
Διαφάνεια8a
Διαφάνεια9a
Διαφάνεια10a
Διαφάνεια11a
Διαφάνεια12a

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

Ο Β. Κοσμόπουλος κατέκρινε το γεγονός ότι ανατίθενται μελέτες για διάφορα έργα του δήμου, χωρίς στοιχειώδη διαγωνισμό σε μηχανικούς και μεσιτικά γραφεία που δεν έχουν τα κατάλληλα, τις περισσότερες φορές, μελετητικά πτυχία που προβλέπει η νομοθεσία, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και αυτή του Πάρνωνα. Επεσήμανε ότι σε όλες αυτές τις μέχρι σήμερα αναθέσεις δεν υπάρχουν, πλην ενός με ελάχιστο αντικείμενο, μηχανικοί από τη Μεσσηνία.

Χαρακτηριστικά ενημέρωσε ότι η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ανατέθηκε σε τοπογράφο με έδρα τα Τρίκαλα και οι μελέτες για το Πάρκο Ελιάς και το κτήριο Αλιείας και Θάλασσας στη Μικρή Μαντίνεια σε μηχανικούς από την Αρκαδία.

Πληροφόρησε ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να συστήσει αναπτυξιακό οργανισμό του δήμου με τίτλο “Αειφόρος Πόλη” με έδρα το πρώην γραφείο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στο παλιό Δημαρχείο δεσμεύοντας 300.000 ευρώ και παρουσιάζοντας ένα πολύπλοκο οργανόγραμμα που χρειάζεται για να υλοποιηθεί ολόκληρο κτήριο και στρατιά προσλήψεων. Επεσήμανε ότι δημιουργείται ακόμα ένας μηχανισμός αναθέσεων μελετών για την παράκαμψη του Δημοσίου Λογιστικού και πως τα δύο πρώτα χρόνια θα λειτουργήσει μόνο με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο), “οι οποίοι θα παίζουν το ρόλο του τροχονόμου στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής να αναθέτει μελέτες στα άτομα που επιθυμεί”.

Κλείνοντας, διευκρίνισε ότι “δεν είμαστε κατά των αναθέσεων, όταν υπάρχει πίεση χρόνου για τη γρήγορη ολοκλήρωσή τους, αρκεί αυτές να γίνονται με φειδώ, λαμβάνοντας υπόψιν την εντοπιότητα (όπου αυτό είναι δυνατόν) και ορισμένα αυστηρά κριτήρια επιλογής (πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία, μελετητικά πτυχία αντίστοιχα με το ύψος του έργου, προηγούμενη εμπειρία κλπ.), διότι η ποιότητα των μελετών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των έργων”.