Αρχαία Ολυμπία: Διαμαρτυρία υπέρ του Θιβέτ στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Διαμαρτυρία με πανό και σημαία την ώρα της  Τελετής  της Αφής  της  Ολυμπιακής φλόγας  στην  Αρχαία Ολυμπία πραγματοποίησαν αυτονομιστές από το Θιβέτ, οι οποίοι κατάφεραν να εισχωρήσουν στον ναό της Ήρας, την ώρα που άναβε το φως στα χέρια της Πρωθιέρειας.

Σύμφωνα με το ilialive, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Θιβετιανοί βρίσκονταν στην περιοχή και φαίνεται πως κρύφτηκαν όλη την νύχτα στον Κρόνιο Λόφο και την ώρα της Αφής κρατώντας πανό και τη σημαία τους και κατάφεραν να μπουν στην Ιερή Άλτη.

Τρεις ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα εισχώρησαν κρυφά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, το προηγούμενο βράδυ.

Την επομένη στον χώρο όπου διεξήχθη η τελετή αφής της φλόγας για τους επικείμενους Χειμερινούς  Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έτρεξαν προς τον πυρσό που μόλις είχε ανάψει, κρατώντας μια θιβετιανή σημαία και ένα πανό που έγραφε στα αγγλικά: «Όχι στα παιχνίδια γενοκτονίας» (No genocide games).

ap21291337681309.jpg

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο και προσπάθησαν να φτάσουν στον Ναό της Ηρας, όπου γινόταν η τελετή. Οι αστυνομικοί τους πέταξαν στο έδαφος και συνελήφθησαν.

«Πώς μπορεί να επιτραπεί στο Πεκίνο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου ότι διαπράττουν γενοκτονία κατά των Ουιγούρων;» είπε ένας διαδηλωτής, αναφερόμενος στη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας.

Η φλόγα άναψε στη γενέτειρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων υπό ισχυρή αστυνομική ασφάλεια.

Νωρίτερα, άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία προτού φτάσουν στο σημείο. Διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας είχε σημειωθεί, επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής για τους Θερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

ap21291335713110.jpg

Παρά την εκτεταμένη διεθνή κριτική κατά της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέφυγε το ζήτημα, λέγοντας ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Στην ομιλία του στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τόνισε ότι οι σύγχρονοι Αγώνες πρέπει να «γίνονται σεβαστοί ως ένα πολιτικά ουδέτερο έδαφος».

«Μόνο αυτή η πολιτική ουδετερότητα διασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να σταθούν πάνω και πέρα ​​από τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στην εποχή μας», είπε. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις στον κόσμο μας. Αλλά έδωσαν το παράδειγμα για έναν κόσμο, όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.

ap21291333588878.jpg

Οι Θιβετιανοί ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων τόνισαν σε δελτίο τύπου ότι η Κίνα προσπαθεί να «ξεπλένει μέσω των σπορ» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «με τη λάμψη και την επικάλυψη αξιοπρέπειας που φέρνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία, η ελληνική εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι ενώ σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, «είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε από λίγα άτομα για άλλους σκοπούς».

Το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη που φιλοξενεί τόσο χειμερινούς όσο και θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Κυριακή, δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Ακρόπολη, προσπαθώντας να σηκώσουν ένα πανό για να επιστήσουν την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.

ap21291380291941.jpg

Η Ολυμπιακή φλόγα θα μεταφερθεί στην Αθήνα και θα παραδοθεί στους διοργανωτές του Πεκίνου την Τρίτη, στο ανακαινισμένο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου θα διεξαχθούν το 2022, από 4-20 Φεβρουαρίου. Θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται μόνο θεατές από την ηπειρωτική Κίνα. Όλοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες – συμπεριλαμβανομένων των αθλητών – αναμένεται να εμβολιαστούν ή αλλιώς θα πρέπει να περάσουν 21 ημέρες σε καραντίνα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *