Ανασχηματισμός και ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης – Οι 7+1 υφυπουργοί που εισέρχονται για πρώτη φορά στο κυβερνητικό σχήμα

Ορκίστηκε η κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο ανασχηματισμός είχε προαναγγελθεί αλλά όχι ο χρόνος του και τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πολλή σκέψη κατέληξε στο να ανακοινωθεί σήμερα (14/06/2024) έτσι ώστε με το υπουργικό που έχει προγραμματισθεί για αύριο το πρωί να πάρει και πάλι μπρος η κυβερνητική μηχανή. 

Αρκετά τα νέα πρόσωπα, κυρίως των υφυπουργών, οι επιστροφές στο κυβερνητικό σχήμα ενώ 4 υπουργοί και 7 υφυπουργοί έμειναν εκτός. 

Πρώτη έφτασε η Νίκη Κεραμέως η νέα υπουργός Εργασίας και στη συνέχεια ακολούθησαν ο Θοδωρής Λιβάνιος ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ο νέος υφυπουργός Εργασίας αλλά και η Ζωή Ράπτη η οποία θα ορκιστεί υφυπουργός Ανάπτυξης και ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας ο πρωθυπουργός αρκετά ευδιάθετος είπε δυο κουβέντες με τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Κατ’ αρχήν τους είπε ότι πλέον θα δει μπάσκετ απόψε με την ησυχία του (απόψε είναι ο 5ος τελικός ανάμεσα σε ΠΑΟ και Ολυμπιακό), ενώ όσον αφορά στον ανασχηματισμό είπε ότι είναι καλύτερα να πάνε τώρα οι αλλαγές παρά να τις άφηνε να πάνε πίσω.

Πολύ καλό ήταν το κλίμα και μέσα την ώρα της ορκωμοσίας με τον πρωθυπουργό να χτυπάει φιλικά στην πλάτη έναν – έναν τους υπουργούς.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκαν 4 υπουργοί και 7 υφυπουργοί οι οποίοι προφανώς αξιολογήθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός έμειναν οι:

  • Κώστας Σκρέκας (υπουργείο Ανάπτυξης)
  • Δημήτρης Καιρίδης (υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου)
  • Λευτέρης Αυγενάκης (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)
  • Δόμνα Μιχαηλίδου (υπουργείο Εργασίας)

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, παρόλη την αναβάθμιση της στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας, τελικά έμεινε για μόλις 5 μήνες.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.

Αλλαγές υπάρχουν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία.

Την πόρτα της εξόδου είδε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, τη θέση της οποίας παίρνει ο Βασίλης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου υπήρχε έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι η πρώην υφυπουργός είχε θεαθεί να κάνει προεκλογική περιοδεία με πολυτελές αυτοκίνητο σε νησί του βορείου Αιγαίου. 

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση.