Αμερικανική νάρκη για την ελληνική φέτα- Ζητάνε από την Ευρώπη κατάργηση της ένδειξης ΠΟΠ

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς η παράταση των 90 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η ελληνική φέτα και η ιταλική παρμεζάνα, τα οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμπορεύονται στην Ευρώπη χωρίς περιορισμούς.

Η θέση των ΗΠΑ

Η έκθεση «2025 Special 301 Report» του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) χαρακτηρίζει τις ΓΕ ως «σημαντική πρόκληση» για την πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ εργάζονται για την προώθηση της πρόσβασής τους στην αγορά του εξωτερικού και για να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές πρωτοβουλίες της ΕΕ δεν υπονομεύουν την εν λόγω πρόσβαση στην αγορά. Οι ΓΕ, όπως η φέτα και η παρμεζάνα, συνήθως περιλαμβάνουν τοπωνύμια και προσδιορίζουν προϊόντα ως έχοντα συγκεκριμένη ποιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό που αποδίδεται ουσιαστικά στη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι η προστασία αυτών των ονομασιών περιορίζει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επικαλούνται την ανάγκη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στις ΓΕ επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές τους.

Επιπτώσεις για την ελληνική φέτα

Η ελληνική φέτα, με εξαγωγές που το 2024 ανήλθαν σε 97.000 τόνους και αξία 785 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζει άμεσες συνέπειες από την αμερικανική πίεση για κατάργηση της ΠΟΠ. Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αν και περιορισμένες (περίπου 6.500 τόνοι το 2024), παρουσιάζουν αυξητική τάση και αποτελούν σημαντική αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς.

Η απώλεια της προστασίας ΠΟΠ θα επιτρέψει σε αμερικανικούς παραγωγούς να χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα, μειώνοντας τη διαφοροποίηση και την αναγνωρισιμότητα του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος. Επιπλέον, η επέκταση της παραγωγής φέτας από μεγάλες εταιρείες, όπως η Lactalis στις ΗΠΑ, εντείνει τον ανταγωνισμό για τους Έλληνες παραγωγούς.

Αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία

Η προστασία της ΠΟΠ για την ελληνική φέτα δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αλλά και την ευρύτερη ελληνική οικονομία. Η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας του προϊόντος ενισχύει την εξαγωγική δυναμική και την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Η απώλεια αυτής της προστασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών, πλήττοντας την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συμπέρασμα

Η διαμάχη για τις γεωγραφικές ενδείξεις αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ των συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου. Η ελληνική φέτα, ως σύμβολο ποιότητας και παράδοσης, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης. Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων της, διασφαλίζοντας τη θέση τους στις διεθνείς αγορές και προστατεύοντας την οικονομία της από αθέμιτο ανταγωνισμό.