Αλλάζουν από τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος – Τα τρία σενάρια

Στην αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Ο νέος τρόπος επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και θα αφορά τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν, σήμερα η κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος οριζόντια ανεξαρτήτως του ύψους της κατανάλωσης ρεύματος, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα πάψει να ισχύει με το νέο μοντέλο επιδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και έχουν πέσει στο τραπέζι τρία σενάρια για το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη χορήγηση επιδότησης, η οποία θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτήν που δίνεται σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, θα παρέχεται επιπλέον ενίσχυση στους καταναλωτές εκείνους, που θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά σύνθετο και απαιτεί να συγκεντρωθούν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης ρεύματος για κάθε μετρητή από τον διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παροχή ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος η οποία συναρτάται με το μέγεθος της κατανάλωσης ρεύματος: για τις χαμηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη και όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο θα μειώνεται η επιδότηση. Για παράδειγμα, μπορεί να δίνεται υψηλή επιδότηση για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα, η οποία θα μειώνεται εάν η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.


Το τρίτο σενάριο είναι να δίνεται επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε εκείνους τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης.