Ακρίβεια – Αγωνία στα νοικοκυριά: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση

Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την αρχή του έτους κατά 2% όπως και η δεύτερη που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης που βάζουν «φωτιά» στα νοικοκυριά

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με κύμα ανατιμήσεων που τους αφήνει με άδεια πορτοφόλια στη μέση του μήνα την ώρα που οι διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.   

Μόνο την τελευταία εβδομάδα στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα την τσιπούρα κατά 81%, τα  αχλάδια κατά 21%, το ρύζι γλασέ κατά 9,7%, και τη βόεια ελιά  κατά 9,5%.

«Περιμένουμε να γίνει κάτι γιατί δεν πάει άλλο. Είμαι συνταξιούχος και δεν καταφέρνω να βγάζω τα έξοδα, στις 15 του μήνα τελειώνουν τα χρήματα», «Περιμένω 3μιση χρόνια τη σύνταξη και με συντηρεί η γυναίκα μου», αναφέρουν χαρακτηριστικά καταναλωτές.  

Οι διεθνείς τιμές της ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Tη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, η μεγαβατώρα θα κοστίζει 213 ευρώ ενώ το πετρέλαιο μέχρι και τον Ιανουάριο στα 83 ευρώ το βαρέλι. Όσο για το φυσικό αέριο στα 65 δολάρια.

«Άμεση μείωση του ΦΠΑ, καμία αύξηση στον ειδικό φόρο καυσίμων που είναι αναλογικός και επιδότηση ρεύματος και για τις επιχειρήσεις», ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει 2 αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Την πρώτη κατά 2% τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα και μια δεύτερη ίσως κατά 4% που σημαίνει 689,52 ευρώ ή κατά 5% στα 696,15 €.

Η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα εξαρτηθεί από το ύψος της ανάπτυξης, η οποία προς το παρόν τοποθετείται στο 6,1%. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *