Αιμορροϊδοπάθεια: Ιατρική πρωτοπορία και οριστική λύση στις παθήσεις «ταμπού»

Mία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Δυστυχώς, για μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί ένα κοινωνικό ταμπού, που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του

Η Αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Δυστυχώς, για μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποτελεί ένα κοινωνικό ταμπού, που επηρεάζει τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του. Για όλα αυτά, αλλά κυρίως τα συμπτώματα, τις αιτίες, και τη συνδρομή της εξέλιξης της τεχνολογίας, στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Αιμορροϊδοπάθεια: Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας». 

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμου έως τα 50 έτη. Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η μικρής κλίμακα, αιμορραγία, κατά τη διάρκεια της κένωσης, αίσθημα ατελούς αφόδευσης, κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού, με ταυτόχρονη διόγκωση του, απώλεια υγρών στο εσώρουχο, κυρίως, όμως, έντονος πόνος. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι μόλις διαπιστώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα τον εξειδικευμένο χειρουργό. Εκείνος, μέσω της κλινικής εξέτασης θα διαπιστώσει το μέγεθος της βλάβης και θα μας συμβουλεύσει, αντίστοιχα, για τη θεραπεία αλλά και για τυχόν επιπρόσθετες εξετάσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επιστήμη έχει όλες εκείνες τις τεχνικές, στη διάθεσή της, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωκτικές παθήσεις, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό να προχωρήσει σε μία οριστική και μόνιμη θεραπεία. Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική μέθοδος «TRILOGY» συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα των υπερήχων, με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, και μέσα σε 15 – 30 λεπτά, ανώδυνα και αναίμακτα, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, άμεσα. 

Η μέθοδος «TRILOGY» θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων, δηλαδή την αιμορραγία, τον κνησμό και τον πόνο, αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό και δεν προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία εφαρμογής των υπερήχων, όπου είναι απαραίτητο, συνδυάζεται με την τεχνολογία laser ώστε, εξατομικευμένα, να δίνουμε λύση στο πρόβλημα της αιμορροιδοπάθειας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ομάδα μας ήταν η πρώτη που έφερε και χρησιμοποίησε στην Ελλάδα αυτήν την τεχνολογία. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στο έγκριτο διεθνές ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Journal of Gastroenterology, Hepatology and Endoscopy τα αποτελέσματα  4.540 επεμβάσεων  που πραγματοποίησε η ομάδα μας σε πάσχοντες ασθενείς  με αιμορροϊδοπάθεια, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα των ασθενών που χειρουργήθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας υπερήχων ήταν καλύτερα από των υπολοίπων, οι οποίοι έλαβαν την κλασική, συμβατική θεραπεία. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

anastasios_xiarhos.jpg

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *