Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού: Για μια ακόμη χρόνια εξαπάτησαν τους ελαιοπαραγωγούς αφήνοντας τους χωρίς αποζημιώσεις

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού προέβη σε μια ακόμα ανακοίνωση αναφορικά με τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας διαμαρτυρόμενοι απέναντι στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού:

«Σε απόγνωση η παραγωγοί βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν και το κόστος παράγωγης να εκτινάσσεται. Φτάνοντας αυτή την στιγμή να δουλεύουμε κάτω από το κόστος παράγωγης. Για μια ακόμη χρόνια εξαπάτησαν τους ελαιοπαραγωγούς αφήνοντας τους χωρίς αποζημιώσεις στην τεραστία ζημία που υπέστη ο νομός μας από την ξηρασία.

Σαν Αγροτικός σύλλογος είχαμε επισημάνει την κοροϊδία της κυβέρνηση και των τοπικών παραγόντων, που για ακόμα μια φορά συντάσσουν φάκελους που πάντα μένουν στα συρτάρια τους και ποτέ δεν αποζημιώνουν.

Πλησιάζει η νέα αρδευτική περίοδος δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αρδευτικά έργα και φράγματα και αυτά που υπάρχουν είναι σε κακό χάλι, σε μια χρόνια με ξηρασία η ζημία θα είναι πάλι πολλή μεγάλη.

Η μείωση των ενισχύσεων από την ΚΑΠ που βλέπουν οι αγρότες τα τελευταία χρόνια συνεχίστηκε και φέτος. Με λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους από πέρυσι αναμένεται να κλείσει ο τελικός λογαριασμός.

Πέντε άριστοι υπουργοί και άλλες τόσες διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια δεν έδωσαν λύσεις τεραστία σκάνδαλα και πολλές ασάφειες από τον οργανισμό, θόλωσαν το τοπίο και με τις περικοπές της νέας ΚΑΠ στον παράγωγο κατέληξαν ψίχουλα.

Χωρίς την στήριξη του κράτους οι ελαιοπαραγωγή θα καταρρεύσει και μαζί ένας νομός.

Τα αιτήματα μας για «εισόδημα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να μας επιτρέπει να ζήσουμε, για αποζημιώσεις και προστασία της παραγωγής, για φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλον τον λαό είναι ρεαλιστικά

Διεκδικούμε:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.

Μείωση του κόστους παραγωγής. επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.