Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός για τις συναλλαγές μας θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Η νομοθετική πρωτοβουλία που βρίσκεται στα σκαριά, ο Προσωπικός Αριθμός, θα είναι ένα «πάντρεμα» Α.Φ.Μ και Α.Μ.Κ.Α και θα χρησιμοποιείται ως αριθμός ταυτοποίησης, κάτι που τώρα γίνεται με την αστυνομική ταυτότητα.

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ φεύγουν, έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός για κάθε Έλληνα πολίτη. Τη νέα του νομοθετική πρωτοβουλία που βρίσκεται στα σκαριά αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζη και τη Λίδα Μπόλα.

«Έχουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία στα σκαριά. Πρέπει να έχουμε όλοι έναν Αριθμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες (ακόμη και στη Βουλγαρία), είναι χρόνια εκκρεμότητα«, δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή.

Όπως εξήγησε, αυτός ο Προσωπικός Αριθμός θα αναγράφεται και στις αστυνομικές ταυτότητας και θα περιέχει τα ψηφία του ΑΦΜ: «Ουσιαστικά, θα είναι ‘άθροισμα’ του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ. Θα χρησιμοποιείται ως αριθμός ταυτοποίησης, κάτι που τώρα γίνεται με την ταυτότητα».

Διευκρίνισε πως «Θέλει ένα χρονικό διάστημα για να περάσει ο Αριθμός αυτός σε όσα συστήματα Δημοσίου. Αρχές του ’22  θα το έχουμε όλοι», προσθέτοντας πως αυτό θα συνδυαστεί με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση της υπεύθυνης δήλωσης και της εξουσιοδότησης, τόνισε: «Αρκεί να μπει κανείς στο gov.gr, είτε με τους κωδικούς του taxis είτε με τους κωδικούς οποιασδήποτε συστημικής τράπεζας», επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα δύο συγκεκριμένα έγγραφα ήταν και δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους πήγαιναν οι Ελληνες στα ΚΕΠ.

«Μπορείτε να την τυπώσετε ή να την έχετε αποκλειστικά στο κινητό σας με ένα αριθμό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Σε λίγες εβδομάδες θα ‘φεύγει’ στην υπηρεσία που θέλετε», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «Την Παρασκευή υπέγραψα μία απόφαση και θα πάμε σε έναν νόμο, τον οποίο μάλιστα είχε δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2014, για να ανοίξουν όλα τα δεδομένα του Δημοσίου, εφόσον είναι ανώνυμα, και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά», φέρνοντας ως παράδειγμα τα δεδομένα των Πανελλαδικών εξετάσεων, των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των διελεύσεων από τα διόδια κ.λπ.

Στην ερώτηση αν θα ψηφιοποιηθούν και τα διπλώματα οδήγησης, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Τα προσωρινά διπλώματα θα μπουν στο gov.gr και θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το τυπώσει».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σχετικά κατά πόσο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είπε: «Αύριο θα συγκληθεί το συμβούλιο υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.

Αυτό που θέλουμε να συζητήσουμε είναι να μην κάνει το κάθε κράτος κάτι διαφορετικό. Να έχουμε κάποια κοινά σημεία αναφοράς. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, για παράδειγμα όταν θέλει κάποιος να περάσει τα σύνορα. Το ιδανικό είναι να έχουμε πάνω-κάτω μια κοινή προσέγγιση για να μπορούμε να μοιραζόμαστε και δεδομένα μεταξύ μας».

Όπως είπε, υπεγράφη, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο νέος χάρτης συχνοτήτων για μετάβαση στο 5G και όπως είπε «πρέπει να αδειάσει μια μπάντα συχνοτήτων μέχρι το καλοκαίρι, εκεί που κάθεται η Digea. Θα παραχωρηθεί στο 5G. Τέλος του χρόνου θα γίνει η δημοπρασία και μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι πρέπει να έχει γίνει η μετάβαση».

Ερωτηθείς αν στις επόμενες εκλογές κατέβει υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση, ο κ. Πιερρακάκης απέφυγε να τοποθετηθεί. Όσον αφορά το ενδεχόμενοι οι επόμενες εκλογές να γίνουν ψηφιακά, ο υπουργός το απέκλεισε προς το παρόν, καθώς οι πολίτες πρέπει πρώτα να εξοικειωθούν με τη μέχρι τώρα ψηφιοποιήση.

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια των 43 ημερών καραντίνας οι πολίτες έστειλαν συνολικά 100 εκατομμύρια sms για μετακίνηση!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *