Έξαλλος ο Ερντογάν με Μητσοτάκη: “Δεν υπάρχει πλέον για εμένα, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω μαζί του”

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μια πρωτοφανή προσωπική επίθεση λέγοντας “δεν υπάρχει πλέον για εμένα Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσω μαζί του“.

Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς“, είπε έξω φρενών ο Ταγίπ Ερντογάν, φανερά ενοχλημένος από το ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. “Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρά το γεγονός αυτό, την περασμένη εβδομάδα, είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16″, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Μεταξύ άλλων, και έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στη βάση της Αλεξανδρούπολης, ο Ερντογάν πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει κτίσει δέκα βάσεις. Εναντίον ποιου; Εμείς δεν στηριζόμαστε σε κανέναν, να δούμε τι θα τις κάνει τώρα ο Μητσοτάκης“.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών βάθους 30 χιλιομέτρων για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών σε αυτές τις περιοχές, όπως είπε.

“Ο κύριος στόχος θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και οι ασφαλείς ζώνες“, είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι δυνάμεις του στρατού, των πληροφοριών και της ασφάλειας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Επίσης ο Ερντογάν ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει “σύντομα” νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις  κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις “τρομοκρατικές απειλές” από αυτές τις περιοχές.

“Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας”, είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

“Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας”

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει “πυρά” εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας ότι “ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας”, αναφέροντας την ίδια στιγμή ότι η Τουρκία ποτέ δεν ξέχασε “τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο”.

Υπονοώντας την Ελλάδα, δήλωσε ότι “ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO”.

Μιλώντας κατά την τελετή καθέλκυσης του γερμανικής κατασκευής υποβρυχίου Hızırreis, τύπου “Παπανικολής”, στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό.

Όπως είπε, το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει 6 νέου τύπου υποβρύχια.

Παραλήρημα Μπαχτσελί με ύβρεις κατά Μητσοτάκη

Πολύ βαριές κουβέντες και ύβρεις ξεστόμισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ηγέτης των Τούρκων εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν, εις βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

“Ο Μητσοτάκης που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του“, τόνισε ο Μπαχτσελί σε μία ιδιαίτερα επιθετική ομιλία.

Νωρίτερα, ο κ. Μπαχτσελί είχε τονίσει:

“Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά, οι δέκα εκ των οποίων όρθιες. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη, αλλά αν κάτι γνωρίζουμε είναι ότι συναντήθηκαν σε κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας”, είπε.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Κύπρο έκανε λόγο για “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου” το 1974 και πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι ο ελληνισμός υπέφερε επί 48 χρόνια και απέκτησε μια ανίατη πληγή, αγνόησε τα γεγονότα και προσπάθησε να κρύψει τη βαρβαρότητα. 

Πρώτα από όλα να γνωρίζουν όλοι ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα. Η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ή θα το δεχτούν πρόθυμα ή αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα.

Πότε θα θυμηθεί ο Μητσοτάκης τις σφαγές, τις αιματηρές επιθέσεις, τις θηριωδίες και τα βασανιστήρια κατά των Τουρκοκυπρίων; (…) Το πεπρωμένο της Κύπρου δεν είναι η ελληνοκρατία, αλλά η τουρκοκρατία”, υποστήριξε ο Μπαχτσελί.

Για να έρθει το υβρεολόγιο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού:

“Ο Μητσοτάκης που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του. Το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο”, τόνισε προκλητικά ο Μπαχτσελί.