Αναβάθμιση του Διοικητηρίου σε βιοκλιματικό με εσωτερικούς χώρους σε ενιαία διάσταση

Το πιο σύγχρονο ενεργειακά κτήριο της Ελλάδας αναμένεται να αποκτήσει η Μεσσηνία και ο λόγος γίνεται για το νέο Διοικητήριο που είναι στα… σκαριά. Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας που ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του -με βάση την μελέτη που είναι δωρεά της ΤΕΜΕΣ- πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί κατά πολύ με την μετατροπή του σε βιοκλιματικό, ενώ οι εσωτερικοί χώροι δεν θα θυμίζουν σε τίποτε το παρελθόν. Αυτοί θα είναι σε μια ενιαία διάσταση! ανά όροφο, ενώ διαφορετική αισθητικά θα είναι η είσοδος. Από τα ξεχωριστά σημεία είναι το γεγονός πως οι εργασίες θα εξελιχθούν με τις υπηρεσίες σε… λειτουργία.

Το πιο εξελιγμένο περιβαλλοντικά δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα θα είναι το Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης μεταμόρφωσή του την οποία προβλέπει η μελέτη ανακαίνισής του που έχει εκπονήσει δωρεάν η ΤΕΜΕΣ και η οποία παραδόθηκε από την μελετητική ομάδα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει την πλήρη μεταμόρφωση του Διοικητηρίου, ενός κτηρίου εμβληματικού η κατασκευή του οποίου έγινε την δεκαετία του 1970.

Ας σημειωθεί ότι οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά, με το κτήριο εν λειτουργία – σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση του χώρου του αμφιθεάτρου- κι ενώ θα υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με τους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης -αρχικά και εξειδίκευσαν στη συνέχεια τα μέλη της μελετητικής ομάδας-, μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και η καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο.

Επιπλέον, προβλέπεται η απαλειφή των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία. Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για αμεα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο -στο οποίο θα διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του- θα έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών αλλά και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Η μελέτη προτείνει επίσης καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα σημειώθηκαν σήμερα στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα παρουσία των μελετητών που έδωσαν και την διάσταση της απεικόνισης.

Από την άλλη, τώρα θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Παναγιώτης Νίκας βάζει την υπογραφή του σε ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μην ξεχνάμε το νέο Δημαρχείο στο οποίο επέμεινε και υλοποίησε ως έργο στους χώρους του παλιού νοσοκομείου της Καλαμάτας.

Έτσι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη έβαλε συγκεκριμένες στοχεύσεις για τα… σκόρπια και παλιά κτήρια της Περιφέρειας, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες σε δομές σύγχρονες και απόλυτα λειτουργικές για να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και φυσικά και καλύτερη οικονομική απόδοση, καθώς πολλές χιλιάδες ευρώ πληρώνονταν σε ενοίκια. Ήδη οι ενέργειες αυτές τρέχουν για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που υπήρχε αυτή η αναγκαιότητα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *