Σε ετοιμότητα ο Δήμος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών

Έκτακτη σύσκεψη λόγω της επιδείνωσης των καιρικών και πυρομετεωρολογικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που άπτονται του συντονισμού των Υπηρεσιών, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, αλλά και πρόληψης μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις. Όπως επισημάνθηκε, στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τη χώρα, μετέχουν και πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μεσσηνία, ενώ στην περιοχή μας υπάρχει συνεχής επίβλεψη και κάλυψη μετά και την ενίσχυση του Δήμου Καλαμάτας με πυροφύλακες, οι οποίοι επιτηρούν τον Ταΰγετο και τη Μαραθόλακκα, ενώ συνεπικουρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες του Δήμου. Οι δεξαμενές είναι γεμάτες με νερό, ενώ οι εργολάβοι παραμένουν σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να παρέμβουν με τα μηχανήματά τους.

Από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών επισημάνθηκε ότι έχουν ήδη αποσταλεί 2.500 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν. Το 70% ανταποκρίνεται και καθαρίζει την αυτοφυή βλάστηση, ωστόσο έχουν επιβληθεί και 15 πρόστιμα. Όπως επισημάνθηκε, όταν εγκυμονεί κίνδυνος για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς σε ακαθάριστο οικόπεδο ή όταν δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και τότε ο εργολάβος μπαίνει αμέσως στα οικόπεδα και τα καθαρίζει. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών επιβάλλονται πρόστιμα.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να κόβονται τα κλαδιά δέντρων από οικόπεδα ιδιωτών, που προεξέχουν σε δρόμους, και δυσκολεύουν την επέμβαση της πυροσβεστικής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίστηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Πυροσβεστικής και Δήμου Καλαμάτας, που διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πολύ καλά οργανωμένος σε επίπεδο πρόληψης, επιτήρησης και ετοιμότητας, αλλά και επιχείρησης στο πεδίο, κάτι που υπογραμμίστηκε από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, Πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, Αντιπύραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου, η Υποδιοικήτρια της Π.Υ. Καλαμάτας Επιπυραγός Σοφία Μπομπόνη, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και Αναστάσης Σκοπετέας, διευθυντικά στελέχη των Υπηρεσιών Γεωτεχνικών, Καθαριότητας και Οχημάτων, Τεχνικών Έργων, ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ4×4 Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. Συμφωνήθηκε ότι ανάλογες συσκέψεις θα συνεχιστούν για την αντιπυρική προστασία του Δήμου Καλαμάτας.