Λαμπρός ο εορτασμός με εκδηλώσεις για την 196η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Την 196η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα της ιστορίας της πατρίδας μας  που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, τίμησαν σήμερα με κάθε επισημότητα, η Πύλος και η Μεσσηνία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων, κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση ενώπιον των Αρχών στο λιμάνι της πόλης.

Τέλος ο Μητροπολίτης και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, επισκέφθηκαν την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΒΑΡΙΝΟ», όπου και ξεναγήθηκαν από τον Κυβερνήτη και το προσωπικό.

Στο μνημείο Τριών Ναυάρχων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης – γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον εκπρόσωπο της Βουλής – βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον επικεφαλής διοίκησης της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Γιάνναρη, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ – διοικητή Διοίκησης Κέντρων της 4ης Μεραρχίας Πεζικού – υποστράτηγο Ιωάννη Δημητρέλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Μήλου Μανώλη Μικέλη (απόγονο του πλοηγού Πέτρου Μικέλη που έχασε τη ζωή του στη ναυμαχία) και τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι και ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως ευγνωμονών της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα υγείας και πρόνοιας Αγγελος Χρονάς. “Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου άνοιξε τον δρόμο, ώστε η Οθωμανική Αυτοκρατορία να εξαναγκαστεί να αποδεχθεί τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους”, σημείωσε ο κ. Χρονάς κι επεσήμανε: “Η ναυμαχία αποτέλεσε τον νικηφόρο επίλογο της Ελληνικής Επανάστασης και την ανατολή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας”.

Σε χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρατήρησε πως “η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου δεν πρόκειται για μια τοπική γιορτή, αλλά για ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Ηταν μια νίκη, με την οποία έληξε η κυριαρχία της Ιερής Συμμαχίας”. Στάθηκε στην κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και το φιλελληνικό κίνημα και σημείωσε ότι “από εδώ, την Καλαμάτα ξεκίνησε η επανάσταση του ‘21 κι εδώ, στο Ναβαρίνο υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδας με τη ναυμαχία”.

Ακολούθησε παρέλαση μαθητών σχολείων της Πύλου και της Μεθώνης, πολιτιστικών συλλόγων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ενώ τιμές απέδωσε πέρα από τη δημοτική φιλαρμονική και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Ναβαρίνον”, όπου και ξεναγήθηκαν από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου πραγματοποίησαν εκδήλωση για τη ναυμαχία, υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ευσταθίας Πολυχρόνη (διευθύντρια), Αλέξανδρου Καρκατζούλη και Μαρίας – Μυρτώ Ευσταθίου. Παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου, ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, ο Λαογραφικός Όμιλο Χώρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης.

Ψηφιακό, ιστορικό μονοπάτι από μαθητές

Ενα ψηφιακό, ιστορικό μονοπάτι για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου δημιούργησαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου “Αντώνης Σαμαράκης”. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους μαθητές, “το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 σταθμούς με διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Πιο συγκεκριμένα στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ο λόγος που δημιουργήθηκε, είναι γιατί όλοι όσοι την έχουν ακουστά θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν το πότε έγινε, γιατί συνέβη, ποιοι πήραν μέρος και φυσικά που διαδραματίστηκε. Για να συμμετέχετε, χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή Qr reader στο κινητό σας, ώστε να μπορέσετε να σκανάρετε τους κωδικούς Qr Code, οι οποίοι θα σας ταξιδέψουν 196 χρόνια προς τα πίσω.

Προμηθευτείτε ένα χάρτη με τους 11 σταθμούς και περπατήστε στις γωνιές της πόλης για να βρείτε τα ξύλινα πινακιδάκια με τους κωδικούς Qr Code. Τους χάρτες μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το κάστρο της πόλης μας, από το Δημαρχείο και από τις ιστοσελίδες του σχολείου και του δήμου. Θα έχετε την ευκαιρία ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή, να μάθετε κρυμμένα μυστικά και γεγονότα που σχετίζονται με τούτο τον τόπο. Οι σταθμοί θα είναι διαθέσιμοι για το κοινό μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 22 Οκτωβρίου”.

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να επισκεφτεί τη φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού “Ναυαρίνον”-Το φιλόξενο πλήρωμα ξενάγησε όλους όσοι προσήλθαν στο πλοίο, δίνοντας σε όλους ως αναμνηστικό το βιβλίο “Ο Ελληνικός στόλος και οι νικηφόρες ναυμαχίες κατά των Τούρκων στο Αιγαίο 1912-1913”

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στις εορταστικές εκδηλώσεις

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 196 χρόνων από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου στην Πύλο, παρέστη κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος από την Πύλο, σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, έκανε την εξής δήλωση:

“Η ναυμαχία του Ναβαρίνου ήταν μια από τις κομβικές στιγμές του Ελληνικού Απελευθερωτικού αγώνα.

Του Αγώνα για Ελευθερία, των Επαναστατημένων Ελλήνων ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Ενός Αγώνα που ξεκίνησε από την Καλαμάτα το 1821 και σφραγίστηκε 6 χρόνια μετά, με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, εδώ στην Πύλο.

Σήμερα, 196 χρόνια μετά, η ιστορία αποτελεί οδηγό για όλους μας και μας διδάσκει ότι μόνο ενωμένοι, μόνο μονιασμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε”.